Mermer Ocağına suç duyurusu

Orhaneli ilçesine bağlı Başköy'de yaşanan su kirliliği ile ilgili, 100 dolayında köy sakini, Bursa Adliyesi'ne gelerek mermer ocağı yetkilileri ile mermer ocağına çalışma ve ruhsat izni veren kurumlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bursa Adalet Sarayı önünde toplanan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 100 kişilik grup adına konuşan köy muhtarı Hasan Acar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 9 aydır evlerindeki musluklardan çamurlu su ile ilgili yetkililerin herhangi bir işlem yapmadığını ifade ederek, haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirtti.

Köylü kadınların kendi aralarında para toplayarak 4 minibüs tutarak Bursa Adliyesi'ne geldiğini belirten Acar, ''9 aydır mağdur durumdayız. Su sıkıntısıyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmaya geldik. Suyumuzu hiçbir şekilde kullanamıyoruz. 'İçilemez' raporu gelmesine rağmen devlet kurumları bu konu hakkında hiçbir işlem yapmadı'' dedi.

Köyde içme suyuna zarar veren iki mermer ocağının bulunduğunu öne süren Acar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Buradan çıkan atık sular doğrudan bizim su kaynağımıza karışıyor. Geçtiğimiz günlerde köylü kadınlarımız Bursa Valisi ile görüştü. Bize sorunun üç gün içerisinde çözüleceği söylendi. Ancak iki haftadır bir cevap alamadık. Biz de savcılığa gelerek suç duyurusunda bulunmaya karar verdik.''

Aylardır yıkanmak için bile su bulamadıklarını söyleyen köylü kadınlar ise gerekirse Ankara'ya kadar yürüyeceklerini ifade ettiler.

Açıklamanın ardından köylüler, mermer ocağı ile ocağa çalışma ve ruhsat izni veren kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunmak için hazırladıkları dilekçeleri cumhuriyet savcılığına teslim ettiler.

Muhabir: Cem Şan

Yayıncı: Kamuran Akkuş
Kaynak: AA