Türk Kızılayı Mobil Mutfağıyla Somali'ye Hayat Veriyor

Açlıkla boğuşan Somali'nin Ramazan öncesindeki açlık çığlığına çalışmalarını hızlandıran Türk Kızılayı çare oldu.

Somali'nin Başkent Mogadişu'da 4 ay süren çalışmalar sonunda hizmete gren mobil mutfak günde 10 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyor. Mogadişu'da 1 yıldır çalışmalarını sürdüren Türk Kızılayı yaptığı hizmetlerle göz dolduruyor. Özellikle yardıma muhtaç ve aç çocukların bulunduğu bölgeleri titizlikle tespit eden Türk Kızılay'ı görevlileri, daha sonra bu kişilere hem sıcak yemek hem de kuru gıda dağıtıyor. Türk Kızılayı Somali Delegasyon Başkanı Suat Çıtlak, kurdukları mobil mutfak sayesinde yardıma muhtaç 10 bin Somaliliye sıcak yemek yardımı yapabildiklerini söyledi.

Çıtlak, "Kurulan tesiste 12 Somalili görev yapıyor. Burada görev yapan 12 kişi yemek yapmayı öğreniyor. Kendileri Türk Kızılayı'nın usta aşçıları gözetiminde yemek yapmayı öğreniyorlar. Türk Kızılayı'nın buradaki görevi bittiği zaman burada arkadaşlar çok rahat iş bulma imkanı sağlayacaklar. Ülkede doğalgaz kullanılmadığı için yemeklerimiz elektrikli ocaklarda pişiriliyor. Elektirikli ocak kullanılması kapasitemizin artmasını zorlaştırıyor. Ancak tüm zor şartlara rağmen 10 bin kişiye yemek veriliyor” dedi.

Türk Kızılayı Somali Delegasyonundan Erdem Çöplen ise Türk Kızılayı'nın bölgede 1 yıldır faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, "Türk insanının Samimi yardımlarını, aynı samimiyetle burada dağıtıyoruz. Tüm ekip arkadaşlarımız herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden canla başla bu bölgede çalışıyor." dedi.

Çöplen, Binlerce Somalilinin hayatını devam ettirmesine yardımcı olan mobil mutfak projesinin ülkede açlık ve kuraklık sürdükçe devam edeceğini ve Türk Kızılay’ının Somali halkını yalnız bırakmayacağını ifade etti.

KARDEŞ MUTFAK PROJESİ

2 bin metrekarelik bir alanda kurulan mobil mutfak tesisi içinde Türkiye’den getirilen TIR’larda pişirilen yemek ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Türk aşçılar tarafından eğitilen Somalili aşçıların hazırladıkları yemekler, yerel yemek kültürüne uygun olarak pişirilip servis ediliyor. Her iki kültüren damak tatlarını birleştiren Kardeş Mutfak projesi sayesinde mükemmel lezzetli yemekler ortaya çıkıyor. Makarna ve pilavın başlıca besin maddesi olduğu mobil mutfakta haftada bir kez et yemeği pişiriliyor. Pişen yemeklerin dağıtımı, kapalı kazanlar içinde belirlenen yerlere araçlarla yapılıyor.

Amarvayne bölgesinde hizmete giren Mobil Mutfak Tesisi yakınlarında naylon çadırlar Somali'deki açlık ve sefaleti adeta gözler önüne seriyor. Kendi kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veren Somalili vatandaşlar bölgeye bu tesisin kurulmasına çok sevindiklerini belirterek Türk Kızılayı’na sonsuz teşekkür ediyor .
Kaynak: İHA