Lavrov: 'BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye Konusunda Anlaşması Mümkün'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Suriye konusunda uzlaşabileceğini söyledi.

BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ile Moskova’da bugün yapacağı görüşme öncesinde basın toplantısı düzenleyen Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda ortak bir karar almasının imkânsız olmadığını belirterek, 30 Haziran’da Cenevre’de bakanlıklar düzeyinde yapılan görüşme sonuçlarını esas alarak böyle bir uzlaşma arayışlarına devam edeceklerini söyledi.

Suriye’deki mevcut durumu korkunç olarak değerlendiren Sergey Lavrov, “Esad hükümetini insanlık suçuyla suçlayan bazı ülkeler ne yazık ki silahlı muhalefeti kışkırtmaya ve desteklemeye devam etmekte. Bu tutum Suriye’de şiddetin biran önce durdurulması çabalarımızı sonuçsuz bırakıyor. Maalesef bunun faturasını da Suriye halkı ödemekte” dedi.

Rusya’nın kesinlikle Suriye rejimini desteklemediğini, ister muhalefet ve isterse de hükümet temsilcileriyle şiddetin durdurulması yönünde görüşmeler yaptığını vurgulayan Lavrov, “Amacımız Suriye’de şiddetin durdurulmasıdır. Bunun için karşı tarafların diyalog masasına oturması gerekiyor ama silahlı muhalefet Suriye’de devrim süreci başlattığını iddia etmekte. Bu ise barış için yapılan tüm uluslararası çabaları bertaraf etmekte” şeklinde konuştu.

Cenevre görüşmesinde Suriye’de şiddetin durdurulması için her iki tarafa baskı yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Lavrov, “Ama bazı ülkeler bunu göz ardı ederek sadece Suriye hükümetinin silahı bırakmasını talep etmekte. Ayrıca görüşmelerin başlaması için Esad’ın istifası şartı öne sürülmekte. Hâlbuki Esad’ın istifa etmesi olanaksız. Çünkü halk onu desteklemekte” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin Suriye tarafından düşürülen Türk uçağı konusunda Rusya’nın elindeki bilgilerin ne olduğunu, bu bilgilerin nasıl edinildiğinin ve ayrıca Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin yarısını Rusya’nın ağırlamaya hazır olup olmadığını sorması üzerine ise “Düşürülen uçakla ilgili bilgiler askeri yönden gelişmiş tüm ülkelerde bulunuyor. Teknik yöntemlerle edindiğimiz bu bilgileri zaten Türk tarafına ilettik. Göçmen konusuna gelince ise Türkiye’de 35 bin Suriyeli göçmen bulunduğunu biliyoruz. Ürdün’de daha fazla Suriyeli göçmen bulunuyor. Suriye’nin içinde de yarım milyona yakın Irak ve Filistinli göçmen var. Türkiye’deki göçmenlere yardım edebiliriz. Ama Türk hükümeti bize şimdilik böyle bir yardıma ihtiyacı bulunmadığını iletti” dedi.

Kaynak: İHA