Hillary Clinton'a Mısır'da Soğuk Duş

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Mısır’a yaptığı iki günlük ziyaret, ülkede tepkiyle karşılandı. Mısırlıların bazıları ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un ziyaretinin yeni Mısır’a destek vermek için olduğunu belirtirken, bazıları da ABD’nin Müslüman Kardeşler’le ittifak kurarak Mısır’a kendi isteklerini dayatacağını iddia etti.

    Düzenlenen protesto gösterisinde “Hamas hiçbir zaman Mısır 'ı yönetemeyecek”, “Barack Hüseyin Obama, sen Arap Baharı 'nı öldürdün” ve “Müslüman Kardeşler 'in ABD tarafından desteklenmesini durdurun” yazılı döviz ve pankartlar taşıyan Mısırlılar, “Hillary Clinton, Mısır 'a hoş gelmedin” yazan ve Clinton 'un resmini de taşıyan pankartın resimli kısmına ayakkabı tutarak poz verdi.

    Clinton 'un Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr ile görüşerek ABD 'nin Mısır 'ın ekonomisi ve demokrasisine desteğini açıklaması ile ilgili olarak bir Mısırlı, “Eğer ziyaret, Mısır 'ın yararınaysa bununla hiçbir sorunumuz yok. Ancak ABD 'nin Mısır 'a karışmasını hedefliyorsa, teşekkür ederek 'Ne ABD 'den ne de başka bir ülkeden hiçbir müdahale istemiyoruz ' deriz. Hiç kimse Mısır 'ın içişlerine karışmamalı” dedi

    Bir başka Mısırlı ise, Müslüman Kardeşler 'i eleştirerek, “ABD 'nin bizim aramıza girmesini istemiyoruz. Müslüman Kardeşler kötü niyetini belli etti ve Mursi 'nin niyeti ifşa oldu” şeklinde konuştu.

    Dün İskenderiye 'de ABD Dışişleri Bakanı Clinton 'ın eşi Bill Clinton başkanken gerçekleşen Monica Lewinsky skandalına gönderme yapan göstericiler, “Monica” diye bağırarak Clinton 'un ziyaretini protesto etti. Kapatılan ABD Konsolosluğu 'nun tekrar açılması için İskenderiye 'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Clinton ise, ziyaretine gösterilen tepkiler hakkında gazetecilere ABD 'de de böyle eylemlerin düzenlendiğini ve bunlara alışık olduğunu belirtti.

    Mısırlı televizyon sunucusu Selma el-Şamma da, “Kimsenin ülkemize karışmasına istemiyoruz. Bizi yalnız bırakın. Ne Katar ne de ABD bizi yenebilir. Mısır ordusu en iyi ordudur” ifadelerini kullanarak tepkisini gösterdi.

    Clinton, Mısır ziyareti sırasında ABD yönetiminin Mısır 'ın borcunda 1 milyar dolar azaltmaya gideceğini ve 250 milyon doları Mısırlı küçük ve orta bütçeli işletmelere ayıracağını bildirdi .
    Kaynak: İHA