Gustafsson’dan Bağlar Belediyesi’ne Ziyaret

Avrupa Birliği Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Üyesi Mikael Gustafsson, Diyarbakır’ın Bağlar Belediye Başkanlığı’nı ziyaret ederek Başkan Yüksel Baran ile bir süre görüştü.

Türkiye’deki kadın kurumları ve çalışmalarını incelemek amacıyla bir dizi gezi ve inceleme başlatan Mikael Gustafsson, geldiği Diyarbakır’da Bağlar İlçe Belediye Başkanı Yüksel Baran’ı makamında ziyaret edip çeşitli konularda görüş alışverişinde bulundu. Gustafsson ile Baran yaptıkları görüşmede Diyarbakır’daki kadınların durumu başta olmak birçok sorun tartışıldı. Başkan Yüksel Baran, belediye olarak kadın eksenli projelere öncülük ettiklerini ve bu çabalarını artırarak sürdüreceklerini belirtti.

Kadın hakları konusunda toplumun daha duyarlı olmasını istediklerini belirten Baran, “Kadın haklarını savunmak konusunda erkekler daha çok destekleyici konumunda kalıyorlar. Bu konuda erkeklerde kadınlar kadar sahiplenip çalışmazlarsa çok fazla bir ilerleme olmayacak. Çünkü topluma cinsiyet eşitliği sağlamak zorundaysak kadınların gösterdiği çabayı erkeklerinde göstermeleri gerekir. Kadın mücadelesini sahiplenmeleri ve bunu kendi mücadeleleri olarak görmeleri lazım” dedi.

“EŞİTSİZ TOPLUMLARDA YAŞIYORUZ”

Avrupa Birliği Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyon Üyesi Mikael Gustafsson ise Türkiye ve bölgedeki kadınlarının durumunu yerinde incelemek istediklerini söyledi.

Evrensel anlayışları gereği kadın özgürlüğü konusunda çok kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini ve kendi başkanlık sistemi içerisinde kadın erkek eşitliğini gerçekleştirmeye çalıştığını belirten Gustafsson, “Evrensel anlayışımıza göre kadınların kendini ifade etme, ayrımcılık karşısında kadın ve erkeklerin birlikte mücadele etmesini istiyoruz. Ben bir erkek olarak kadın kurumunun başkanlığını yapıyorum. Benim için kadın veya erkek olsun koltuktaki başkanın ne iş yaptığı önemli. Çünkü eşitsiz toplumlarda yaşıyoruz. Kadınlara yönelik şiddet çok fazla ve karar verme mekanizmalarında eşitlik göremiyorum. Bütün bunları başkanlık değiştirmeye çalışıyor mu çalışmıyor mu? Bunlara bakmak lazım. Ben de kendimce bunları yapmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Mikael Gustafsson görüşmenin ardından Bağlar Belediye Başkanlığı’ndan ayrıldı .
Kaynak: İHA