Avcı: Heybeliada Ruhban Okulu Mütekabiliyet İlkesi Doğrultusunda Yeniden Açılsın

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Heybeliada Ruhban Okulu'nun mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda yeniden açılmasından yana olduklarını belirtti.

Avcı, bu konuda hükümetin ivedilikle bir kanuni düzenlemeyi hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

Gürkan Avcı, yaptığı açıklamada, okulunun açılması sürecinde Türkiye’nin ‘mütekabiliyet’ ilkesi doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Avcı, “AK Parti başta olmak üzere bazı siyasi parti yöneticilerinin ve kimi bürokratların ifade ettiğinin aksine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mütekabiliyet esaslı politikasını doğru buluyorum. Bugüne kadar Yunanistan, ne yazık ki Batı Trakya'daki Türk azınlığın haklarını ihlâl etmiş, dini haklarını baskı altına almış, hatta bu durum AİHM nezdinde de karar altına alınmıştır. Son bir yıl içerisinde tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek birçok Türk okulu kapatılmıştır. Bu itibarla, Heybeliada Ruhban Okulu'nun tek taraflı olarak açılmasının kabulü mümkün değildir.” dedi.

Avcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Heybeliada Ruhban Okulu'nun vakıf üniversitesi statüsünde açılması karşılığında mütekabiliyet politikası gereği Yunanistan'ın Gümülcine-İskeçe bölgesinde, özel vakıf kuruluşu şeklinde, Batı Trakya Türk azınlığı tarafından bir 'Yüksek İslâm Enstitüsü' kurulması konusunda anlaşma yapması gerektiğini söyledi.

Türk milletinin, diğer din ve inanışların temsilcilerine, inançlarına ve mabetlerine karşı saygılı ve hoşgörülü olmayı şiar edinmiş bir millet olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, Heybeliada Ruhban Okulu'nun Osmanlı'nın çöküş döneminde ve milli mücadele yıllarında Türkiye aleyhindeki faaliyetlerin yuvası hâline geldiğini ve en azılı komitacıları yetiştirdiğini ve binlerce katliam gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Ruhban Okulu’nun müfredatını, ders kitaplarını bakanlık belirlemeli, öğretmenleri de Milli Eğitim Bakanlığı'nın standartlarına uygun almalı ve denetimi bakanlığa ait olmalıdır.” ifadelerini kullandı.