Ordu’da Çevre Yolu Sevinci

Ordu’nun en önemli projelerinden birisi olan ve Karadeniz sahil yolunda önemli bir eksikliği tamamlayacak olan 19 km uzunluğundaki Ordu Çevre Yolu’nun temeli coşkulu bir törenle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in katıldığı coşkulubir törenle atıldı.

Ordu-Giresun Havalimanının iki katı maliyetinde olan, şehirlerarası trafiği hızlandıracak, şehiriçi trafiği rahatlatacak ve Ordu Atatürk Bulvarı’nı ticari ve kentsel açıdan bir cazibe merkezi haline getirecek olan Ordu Çevre Yolunun temeli atma törenine başta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin olmak üzere AK Parti Ordu Milletvekilleri Fatih Han Ünal, İhsan Şener, Mustafa Hamarat, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Belediye Başkanı Seyit Torun, Eski Karayolları Samsun 7.Bölge Müdürü olan İzmir Karayolları 2.Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Samsun 7.Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve coşkulu bir vatandaş topluluğu katıldı.

BAKAN ŞAHİN: “BİZ İŞİMİZİ YAPIYORUZ” Çevre Yolu’nun viyadük ayaklarından birinin yapılacağı Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen törende ilk konuşmayı yapan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, çevre yolu projesinin Ordu’nun tarihinde ve yakın gelecekteki en büyük yatırımı olduğunu söyledi.

Bakan Şahin, bir yıl önce seçim öncesi çevre yolunu yapacaklarını ve hangi güzergahlardan geçeceğini TV ekranlarında söylediğinde bazı kesimlerin kendisini eleştirdiğini hatırlatarak, “Biz bu tür eleştirileri ciddiye almadık. Biz işimize baktık. İşimizi yapan olduk. Bu yol viyadük, alt geçit ve köprüleriyle tünelleriyle kompleks yol olacak. Otoban maliyetlerinin üstünde bir maliyetle yapılacak. Ordu’da tarihi bir yatırım olacaktır. Ordulu hemşerilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

YILDIRIM: “MİLLETE YAKIŞANI YAPTIK” Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da yaptığı konuşmada, 2002’de göreve geldiklerinde önlerine 15 bin km bölünmüş yol hedefi koyduklarını, ancak bazı kendini uzman kabul eden kesimlerin bu rakamı tebessümle karşıladığını belirtti.

Yıldırım, “Çünkü onlar haklıydı. ‘80 yılda 6 bin km yol yapılmış bir ülkede nasıl olurda bir iktidar döneminde 15 bin km yol yapılacak, herhalde bunlar sayı saymayı bilmiyorlar ya da dayak yememişler’ dediler. Ama zaman geçti, 9 yıl sonra 15 bin 500 km bölünmüş yolu 6 bin km’nin üzerine koymuş bir Türkiye var bugün. Bu millete bu yakışır. Bizde millete yakışanı yaptık” diye konuştu.

Bölünmüş yollar ile trafik kazaları ve can kayıplarının da azaldığını belirten Bakan Yıldırım, “2002’de trafik kazalarında yılda 4bin can kaybı oluyordu. Ancak o dönemde araç sayısı 8 milyondu. Bugün ise araç sayısı 16.5 milyon ve can kaybı sayısı yılda 3 bin 800. Bu yollar can kayıplarını önlemişse bunun parayla ölçülmesine gerek yok. Milletimize helali hoş olsun” açıklamasında bulundu. “GİDEMEDİĞİN YOL SENİN DEĞİLDİR” Ordu çevre yolunun son yıllarda bölgede yapılan en önemli projelerden biri olduğunu belirten Bakan Yıldırım, toplam 19 kilometreden oluşacak yatırımın Ordu’ya hayırlı olmasını diledi. Bir şairin ‘Aklımızdan çıkmaz bu şehir/ Anlatmak yetersiz kalır.Görmek gerek, gezmek gerek.Karadeniz bir başkadır, Ordu bambaşkadır’ dizelerini okuyan Bakan Yıldırım, “Evet, gezmek, görmek için ne lazım, yol lazım. Yol olmazsa nereyi gezeceksin, nereye gideceksin. Ordu’nun güzelliklerini, şu maviyi, şu yeşili nasıl temaşa edeceksin. Ecdadımız boşuna dememiş, ‘Yol medeniyettir’ diye. Bunun arkasında bir mana var” ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldırım, çevre yolu güzergahında bulunan Boztepe’nin altından biri 3 bin 311 metre diğeri 2 bin 20 metre olmak üzere toplam 5 bin 331 metre uzunluğunda iki adet tüp tünel yapılacağını, ayrıca bir tanesi 672 metre ve diğeri Bin 198 metre olmak üzere toplam Bin 980 metre uzunluğunda ve 13.5 metre genişliğinde 2 adet viyadük bulunduğunu dile getirerek, “Halil Rıfat Paşa diyor ki, ‘Gidemediğin yer senin değildir’. Bırakın Ordu’yu Anadolu’ya bağlamayı Ordu Samsun’ a bağlanamıyordu, Giresun’a bağlanamıyordu. Çünkü yol yoktu. Bizden öncekiler sahil yolunu debdebe ile temelini attılar, yapamadan bıraktılar. Ama ahdettik Samsun’dan Sarp’a kadar yolu yapıp hizmete sunduk. Şimdi bu yol üzerinde Boztepe var. Eskiden karşımıza dağ çıktığı zaman kara kara düşündük. Şimdi onlar düşünüyor. Hiç titreme, hiç korkma Boztepe. Altından vurur geçeriz. Seni de rahatsız etmeyiz” diye konuştu.

NİLGÜN GÖZÜKAN’A ÖVGÜ Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuşması sırasında alanda bulunan TEMA Vakfı Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan’ı da göstererek, 1994 yılını hatırlattı. 1994 yılında Karadeniz Sahil Yolu çalışmaları kapsamında diğer illerde denizin doldurularak yol yapıldığı dönemde, TEMA Ordu İl Temsilcisi Nilgün Gözükan’ın büyük bir organizasyonla ‘Çevre Yolu İsteriz’, ‘Sahilimizi traş ettirmeyiz’ sloganlı eylemlerini hatırlatan Bakan Yıldırım, “Bir hanım zamanında bu yol için çok mücadele verdi. O mücadele şimdi sonuca ulaştı. Tüm Ordululara hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, AK Parti Ordu Milletvekilleri Fatih Han Ünal, İhsan Şener, Mustafa Hamarat, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Belediye Başkanı Seyit Torun, Eski Karayolları Samsun 7.Bölge Müdürü olan İzmir Karayolları 2.Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Samsun 7.Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, müteahhit firma yöneticileri ile birlikte platformda butona basarak çevre yolunun temelini attılar .
Kaynak: İHA