Varış Heyecanı Kazalara Neden Oluyor

Erzurum Grup Merkez Hasar Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Müdürü Salih Uludağ, Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 93'nün varılmak istenen yere bir saat kala meydana geldiğini söyledi.

Uludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde Son bir yılda 3,5 milyon liralık tazminat ödendiğini belirterek, vatandaşların trafik kazaları konusunda haklarını bilmediğini ifade etti.

Trafik sigortasının birçok avantaj sağladığını belirten Uludağ, şöyle konuştu:

''Trafik kazalarında maddi hasarlı veya ölümlü kazaların yanı sıra kazalardan sakat kalan vatandaşlar için unutulmuş, müracaat edilmemiş tazminatları çıkartarak, bir yıl içinde 200'ü aşkın hak sahibine ulaştırdık. Türkiye'de faaliyet gösteren sigorta şirketleri aracılığıyla trafik kazası neticesinde yaralanan ve vefat eden vatandaşlara Son bir yılda 157 milyon lira tazminat ödendi. 10 yılda meydana gelen kazalarda hak kaybı yaşayan mağdurlar için harekete geçtik. Bilinçlendirme çalışmalarımızla 5 bin kişiye ulaştık.''

Bir kazazedeye 225 bin liraya kadar tazminat verildiğini anımsatan Uludağ, Türkiye'de faaliyet gösteren sigorta şirketleri aracılığıyla, trafik kazası neticesinde yaralanan veya vefat eden vatandaşların tazminatlarının, 45 ile 90 gün içinde hesaplarına aktarıldığını söyledi.

Trafik kazası geçiren, mağdur olan vatandaşların tazminatlarını çıkarıp kendi ya da yakınlarının hesaplarına aktarmayı amaçladıklarını ifade eden Uludağ, ''Mağdurları, bugüne kadar anlatılmayan, haberdar edilmeyen tazminatlar konusunda bilgilendirdik. 200'ü aşkın ailenin geriye dönük 10 yıllık mağduriyetlerini maddi olarak lehlerine Sonuçlandırdık ve tazminatlarını ailelerinin hesaplarına aktardık'' dedi.

Trafik kazası istatistiklerinin oldukça çarpıcı Sonuçları ortaya koyduğuna dikkati çeken Uludağ, ''Türkiye'de kazaların yüzde 93'ü varılmak istenen yere bir saat kala meydana geliyor. Bu da sabır ve dikkat konusundaki hassasiyeti ortaya koyuyor'' diye konuştu.

Alkol ve aşırı hızın da kazalarda en önemli etkenler içinde yer aldığını belirten Uludağ, sabırsızlık ve dikkat eksikliğinin trafik kazalarına davetiye çıkardığını anımsattı.

Uludağ, ''2011 yılında 278 bin 353 trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazalarda 2 bin 582 kişi hayatını kaybederken, 194 bin 149 kişi de yaralanmıştır. 108 bin 235 kişinin ehliyeti alkollü olduğu için geri alınmıştır. Kazaların önlenmesi için sürücü ve şoförlerin bilinçli olması, trafik kurallarına uyması gerekiyor''dedi.

Muhabir: Gamze İspirli / Ayşe Yıldız

Yayıncı: Berin Arslan Çetin
Kaynak: AA