Chp’li Öz’den Toki Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi, mimar Sakine Öz, Samsun’daki sel felaketinin ardından “usulsüz rant sağlandı” iddiaları üzerine, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana yapılan tüm TOKİ projelerinin TBMM tarafından araştırılmasını istedi.

Sakine Öz, TBMM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde, Samsun’da 3 Temmuz gecesi yaşanan sel felaketi sonucu Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarındaki apartmanların zemin katlarını su bastığını, felakette 11 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Sakine Öz, önergesinde kamuoyunun gündemine gelen şu iddialara yer verdi: “İddialara göre 2008 yılında, henüz Kuzey Yıldızı TOKİ projesi başlamadan önce, bugün TOKİ konutlarının bulunduğu arsalar, bir Canik Belediye Başkan Yardımcısı’nın ablası tarafından satın alındı. Söz konusu kişi, aldığı arsaları 6 ay sonra Canik Belediye Başkanı Osman Genç’in ağabeyine ve ağabeyinin eşine devretti. Yine iddialara göre bu satışın ardından Canik Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde söz konusu arsalar üzerinde toplu konut yapım projesine başlandı. Böylece, bu kişiler de daha önce çok daha ucuza aldıkları alanlar üzerinden yüksek miktarlarda para kazandılar. Bu iddialara ilişkin ciddi herhangi bir yalanlama da kamuoyuna yansımadı.”Türkiye’de özellikle AKP’li belediyelerin bulunduğu yerlerde Samsun Canik’tekine benzer birçok TOKİ projesinin yürütüldüğünü belirten Sakine Öz, “Kamuoyunda, TOKİ projelerinin başlaması öncesinde, birtakım kişilerin arsa satın alması sağlanarak haksız kazanç elde edildiği kuşkusu doğmuştur” dedi.

Öz, belediye başkanının hangi partiden olduğu ayrımı yapılmaksızın, 2002 yılından bu yana tamamlanmış veya devam eden tüm TOKİ projeleriyle ilgili, haksız kazanç elde etmiş olan kişilerin bulunup bulunmadığının tespit edilmesi için bir TBMM araştırması açılmasını istedi.

ŞAHİN’E SORU ÖNERGESİ

Sakine Öz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde de, iddiaların ardından AKP’li Canik Belediye Başkanı Osman Genç hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu. Öz, “Hem sel felaketiyle ilgili ihmal iddialarına hem de bu rant iddialarına hedef olan bir belediye başkanının, en azından bu savların doğru olup olmadığı anlaşılıncaya kadar görevinden uzaklaştırılması gerekmez mi? Bu belediye başkanıyla ilgili kamuoyuna yansıyan herhangi bir işlem yapmamanızın nedeni, hükümetinizle aynı partiden olmasından mı kaynaklanmaktadır?” sorusunu yöneltti .
Kaynak: İHA