Konteynır Kentte Çocuk Olmak

Van’da yaşanan iki yıkıcı depremden sonra zorunlu olarak evlerini terk etmek zorunda kalan aileler, konteynır kentlerde yeniden hayatlarını sürdürürken, bu durumdan ise en çok etkilenen çocuklar oldu.

Yaşadıklarına bile anlam vermekte zorlanan çocuklar, kaldıkları konteynır kentlerde oluşturulan oyun alanları ve sosyal etkinlik çadırlarından çocukluklarını yaşamaya çalışıyor. Aşırı hava sıcaklığı nedeniyle gölgelik alanlarda kendilerine yer bulan çocuklar, çeşitli oyunlar oynayarak zaman geçirmeye çalışıyorlar. Kentte yaşanan depremlerden sonra mecburi olarak çadırlara ardından da konteynırlara kentlere yerleştirilen depremzedeler, yeni yaşamlarına alışmaya çalışıyorlar. Depremden sonra başka bir çevreye yapılan 'zorunlu göç'ten en çok etkilenense hiç kuşkusuz ki çocuklar. Yaşadıklarına anlam vermekte zorlanan ve doğup büyüdükleri mahallelerde yeni bir yaşama başlayan çocuklar, konteynır kentlerde oluşturulan oyun alanları ve sosyal etkinlik çadırlarında çocukluklarını yaşamaya çalışıyor. Hemen hemen her konteynır kentlerde kurulan sosyal etkinlik çadırlarında ve gençlik merkezlerinde gün geçiren çocuklar çeşitli oyunlar oynayarak keyifli anlar yaşıyor.

Bir çok arkadaşıyla ayrı kalan çocuklar, eski mahallelerine ve evlerine geri dönecekleri günü bekliyorlar. Konteynırda, eski mahalle arkadaşlarını bulamadıklarını ifade eden çocuklar, bu yüzden arkadaşlarını çok özlediklerini söylediler. Birçoğunun arkadaş çevresinin de değiştiğine dikkat çeken çocuklar, bu nedenle çok sıkıldıklarını belirttiler. Zaman geçirmek için futbol, ip atlama, birdirbir ve saklambaç gibi oyunlar oynadıklarını belirten çocukları, ancak havaların çok sıcak olmasından dolayı bunaldıklarını ifade ettiler. Konteynır etrafında gölgelik yer aradıklarını belirten çocuklar, “Burada kurulan çadırlarda çeşitli oyunlar oynuyoruz. Bunun dışında zaman geçirmek için de konteynırda TV izliyoruz. Çoğu zaman ise dışarıda oyunlar oynuyoruz. Ama dışarıda aşırı sıcak olunca, gölgelik yerler bulup orada oyunlar oynuyoruz. Günde birkaç kez duş alıp serinlemeye çalışıyoruz.

Anneler de aşırı sıcaklardan dolayı çocuklarının bunaldığını ve bu nedenle onlara sık sık duş aldırdıklarını söylediler .
Kaynak: İHA