Bakan Eroğlu Kars’ta

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti Kars İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Bakan Eroğlu , “Bin Günde Bin Gölet” projesi kapsamında da Kars ve diğer Doğu illerinde gölet yapacaklarını , sulama amaçlı da kullanılacak göletlerden büyük ve küçükbaş hayvanların yanında yaban hayatının da istifade edeceğini belirtti .

Ağrı ve Ardahan ziyaretlerinin ardından Kars ' a gelen Bakan Veysel Eroğlu , AK Parti İl Başkanlığı önünde AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan , Prof . Dr . Yunus Kılıç , Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş , Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel , AK Parti Kars İl Başkanı Av . Ensar Erdoğdu , Merkez İlçe Başkanı Özgür Turhan ve partililer tarafından karşılandı .

İl başkanlığında AK Parti hükümetinin yaptığı hizmetleri anlatan Bakan Eroğlu , bir gazetecinin , " Ağrı’dan başlatılmak üzere sel taşkınlarına karşı yeni alınacak önlemlerle ilgili sorusu üzerine , bu uygulamanın sadece Ağrı’da değil , bu bölgede Erzurum , Kars ve Ardahan’da da uygulanacağını söyledi .

Bu bölgede ani yağışlar olduğuna ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof . Dr . Veysel Eroğlu , " Eğer dağlar çıplak ise yağmur suları hızla akışa geçiyor , dereler sel baskınlarına sebep oluyor . Bunun için dedik ki , DSİ olarak dereleri ıslah ederken bir de riskli havzalarda erozyon kontrolü çalışması kapsamında ağaçlandırma yapalım . Ancak maalesef bu bölgede orman varlığı az . Ardahan’da ve Ağrı’da çok az . Çoğu yer ise ağaç olmadığı için mera yapılmış . Dolayısıyla bu çalışmalar çok çok önemlidir” dedi .

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte bir protokol hazırladıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu , “Protokolün ruhu şu ; meraları üçe ayıralım dedik . Meralar çok iyi ise , vatandaş istifade ediyorsa , tabi ki iyi meralar kalacak , mera olarak koruyacağız . Bir de mera vasfı çok kötü . Vasıfsız mera fakat vatandaş hayvancılık için orayı istiyor , ıslah edilmesini istiyor . Bunun üzerine biz , hem bakanlığımız hem de Tarım Bakanlığı ıslah çalışması yapacak . Bir diğer husus da ; yüksek kesimlerde mera ile alakası olmayan yerler var . Bunlarla ilgili valiliklere genelge gönderdik . Toprak kurulları vasıtasıyla mera vasfından çıkarılacak ve burası ağaçlandırılacak . Ama ağaçlandırılınca orayı hem ıslah edeceğiz , hem de ağaçlar büyüyünce orayı otlatmaya açacağız . Böyle bir çalışma yapıyoruz . Çünkü ağaçlandırılan , yeşillendirilen alanlarda sel baskını süratle azalıyor” diye konuştu .

" BİN GÜNDE BİN GÖLET YAPACAĞIZ " “Bin Günde Bin Gölet” projesiyle ilgili Bakanlığı’nın çalışması olduğunu kaydeden Eroğlu , “Proje kapsamında bin günde bin tane gölet yapacağız . Tabi bu göletlerden hem hayvanlar istifade edecek , hem sulama suyunda kullanılacak , hem de yaban hayatı varsa hepsi buralardan istifade edebilecek . Bundan asıl amacımız budur . Bilhassa uygun olan bütün yamaçların , cazibeli sulanabilecek şekilde hayvanların su ihtiyacını karşılamak ; hem de bitkilerin en azından , bin iki bin dekar araziyi sulayacak şekilde bir planlamamız var . Bütün Türkiye’de başlattık ve tabi ki Kars’ta da var” şeklinde konuştu .

Bakan Eroğlu , AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret ettikten sonra Devlet Su İşleri ( DSİ ) Sosyal Tesisleri’ne geçerek , istişare toplantısı katıldı .

Toplantı basına kapalı olarak yapıldı . Bakan Eroğlu , geceyi Kars’ta geçirecek .
Kaynak: İHA