Apollon Tapınağı'na Motosiklet ve Motorlu Taşıtlarla Girmek Yasaklandı

Antalya Side Antik Kent'te Apollon ve Athena Tapınağı çevresine motosiklet ve araçla girmek yasaklandı.

Side'de tapınaklar bölgesi Koruma Kurulu Kararı ile koruma altına alındı. Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Apollon ve Athena Tapınağı'nda konservasyon, restorasyon ve güçlendirme çalışmasına başladı.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tapınaklar bölgesini Side Belediyesi'ne tahsis ettiğini açıkladı.

Dünyada hoyratça kullanılan tek antik yerin Side'de Apollon, Athena ve Bazilika kilisesinin de bulunduğu tapınaklar bölgesi olduğunu belirten Alanyalı, tarihi tapınak alanı içinde motosiklet ve motorlu araçların geçmesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, tapınaklar bölgesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında Side Belediyesi'ne tahsis edildiğini söyledi.

Tapınaklar bölgesinde kazı, restorasyon, konservasyon, koruma ve güçlendirme çalışmalarını Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı başkanlığında yapıldığını belirten Uçar, bölgedeki tarihi eserlerin korunması için bölgeye motosiklet ve motorlu araçların girmesini yasakladıklarını kaydetti.

Tüke Tapınağı’nın ayağa kaldırma çalışmalarına da destek olduklarının altını çizen Uçar, bunun yanı sıra Side’de kültür, tarih ve arkeoloji turizmini yaygınlaştırmak için 5 kent müzesi kuracaklarını kaydetti.

Bölgeye motosiklet ve motorlu taşıtların girmesinin önüne geçmek içinde atlı jandarmalar Apollon Tapınağı etrafında devriye atacağı belirtildi .