Vali Kıraç Açıklaması

İzmir Valisi Cahit Kıraç, EXPO adaylığı sürecinde bölgedeki jeotermal enerji varlığından yararlanmak istediklerini belirterek, ''2020 EXPO'suna ev sahipliği yaparsak Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda İzmir öncü şehir olarak ortaya çıkacaktır'' dedi.

Çetin Emeç Mahallesi'nde Sistem 3 Etap 1 jeotermal yatırımının temel atma töreni yapıldı.

Vali Cahit Kıraç, törende yaptığı konuşmada, 16 bin konut eşdeğeri ısıtma sistemini, yapılan çalışmalarla 49-50 bin konut eşdeğeri ısıtma sistemine ulaştırdıklarını ifade etti.

Fosil enerji kaynaklarından yararlanmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını hizmete sunmak için çalıştıklarını söyleyen Kıraç, şöyle konuştu:

''İzmir ve Ege olarak bu konuda şanslı bir bölgeyiz. Güneş ve rüzgar enerjisi de bize umut veriyor. İzmir için jeotermal enerji kaynağı da önemli. Jeotermal kaynağımızı sağlık hizmetinde, konut ısıtmada ve seracılıkta kullanıyoruz. Seferihisar'da elektrik enerjisine döndürme projemiz de hazır durumda.''

EXPO adaylığı sürecinde jeotermal enerji varlığının avantajından yararlanmak istediklerini ifade eden Kıraç, ''2020 EXPO'suna ev sahipliği yaparsak Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda İzmir öncü şehir olarak ortaya çıkacaktır'' diye konuştu.

Kalorimetre takmayan abone sayısının 1200 civarına düştüğünü bildiren Kıraç, kasım ayı sonunda kalorimetresi olmayan abonelerin aboneliğini kaldıracaklarını belirtti.

-Kocaoğlu ve Arslan'ın konuşmaları-

Büyükşehir Belediye Başkanı ve İzmir Jeotermal A.Ş Başkan Yardımcısı Aziz Kocaoğlu da 2000 yılında İl Özel İdare ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklığında kurulan şirketin jeotermal enerji konusunda çalışma başlattığını hatırlattı.

Isıtmanın yanı sıra Seferihisar termal kaynaklarının ülke ekonomisine kazandırılması için çalışma yürüttüklerini ifade eden Kocaoğlu, ''İzmir Jeotermal A.Ş İzmir'in şirketleri arasında kapasite, karlılık, yönetim ve halka hizmet olarak bir numaralı konumdadır'' dedi.

İzmir Jeotermal A.Ş Genel Müdürü Sinan Arslan da Balçova ve Narlıdere'nin bir bölümüne çevre dostu jeotermal enerji verdiklerini belirtti.

Arslan, temeli atılan çalışma kapsamında 4 bin 300 konuta enerji vermeyi amaçladıklarını, aralıkta da Teleferik Mahallesi'nin tamamı ile Çetin Emeç Mahallesi'nin büyük bölümüne jeotermal enerji sunacaklarını kaydetti.

Törene, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar da katıldı.

Muhabir: Efsun Yılmaz / Ali Rıza Karasu

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA