Tkb Genel Başkanı Uğurman Açıklaması

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman, ''Kadınlar biyolojik yapısından dolayı ikinci sınıf konumunda tutuluyorsa bunu ortadan kaldırmak için mücadele etmek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıyla mümkün olacaktır'' dedi.

TKB Gümüşhane Şubesi'nce Valilik Toplantı Salonu'nda ''Kadın Dostu Kent Gümüşhane'' projesi kapsamında düzenlenen ''Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği, Kent Yaşamında Kadının Yeri'' konulu seminere, Vali Yusuf Mayda, TKB Genel Başkanı Uğurman, TKB Şube Başkanı Aynur Çubukçu, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Mayda, yaptığı konuşmada, kanunlarda, Cumhuriyet'in başlangıcından itibaren kadın ve erkek arasında mevcut olan eşitliğin son yıllarda daha da artırıldığını belirterek, ''Kadın ile erkek arasındaki eşitlik Medeni Kanun ile başladı, seçme ve seçilme hakkı ile devam etti ve özellikle anayasada gerçekleştirilen değişikliklerle zirveye ulaştı'' dedi.

Uğurman ise TKB'nin, kurulduğu 1924 yılından beri, kadın ve erkek arasında mücadeleyi sürdüren, kadın haklarıyla ilgili gelişmeleri yakından izleyen, talip olan, içinde bulunmaya çalışan bir kurum olduğunu söyledi.

''Kadın Dostu Kentler'' projesinin Birleşmiş Milletler tarafından yıllar önce hayata geçirildiğini ifade eden Uğurman, ''Kadının katılımı, cinsiyet eşitliğinin sağlanması anlamında mücadelede, başarıda, kapıların açılmasında yerel yönetimler bizim için çok büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda milletvekili olmaktan çok mahallenin muhtarı olmayı tercih ederiz. Çünkü yerel yönetimlerde kadın ve erkek eşitliği buradan başlıyor'' diye konuştu.

Toplumsal cinsiyet arasındaki farkı herkesin bilmediğini kaydeden Uğurman, şunları söyledi:

''Kadınlar biyolojik yapısından dolayı ikinci sınıf konumunda tutuluyorsa, bunu ortadan kaldırmak için mücadele etmek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Yıllarca erkeklere ve kadınlara yükletilen farklı özelliklerin, rollerin, statülerin hep biyolojik olarak belirlendiği iddiası vardı. Bütün dünyada vardı, bizde de vardı. Bunların doğuştan olduğu ve değiştirilemeyeceği öğretildi bize. Biyolojik yapı itibariyle kadının ikinci sınıf konumunda görülmesinin, artık bütün dünyada ve tabii ki Türkiye'de de ortadan kaldırılması gereken bir şey olduğuna karar verildi.

Bunu ortadan kaldırmanın mümkün olduğu nokta, ayrımcılığı ortadan kaldırmaktır. Ayrımcılığı kaldırmada asıl görev kamuya düşüyor.''

Uğurman, Türkiye'de gelinen noktada birçok ülkeden ileri düzenlemeler olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Biz, kamunun hayata geçireceği politikaları konuşuyoruz. Kadına şiddet önemli örneklerden birisi. Bu yıl ailenin korunmasına dair bir yasamız çıktı ama kadın cinayetleri artıyor. Çok üzgünüz. Bu kadar iyi bir yasamız varken, neden- Çünkü uygulama hatalarını kaldıramıyoruz, buna sahip çıkması gereken kamu kurum ve kuruluşlarının bazıları eğitimden geçmiş olmalarına rağmen hala yetkin değiller, sahiplenmiyorlar ve en önemlisi kamunun bu kararlılığı hayata geçirme konusunda izleme mekanizmaları yok. Bunlar, dikkatle izlenip, en önemlisi caydırıcı müeyyideleri de içerecek bir biçimde hayata geçirmek gerekiyor.''

Ankara Barosu avukatlarından Elif Uysal Erkol da ''Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği, Kent Yaşamında Kadının Yeri'' konulu konuşma yaptı.

Muhabir: İbrahim Özdemir / Asena Akçay

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA