Linyit Sahalarının Özelleştirilmesinin Önünün Açılmasına Muğla’dan Tepki

TBMM'nden 3 Temmuz 2012 tarihinde geçen "torba" kanunla ruhsatı kamu kuruluşlarına ait linyit kömürü sahalarının, özelleştirilmesi amacıyla Özelleştirme İdaresi'ne devri sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını sunulan kanunun geçmemesi için Muğla’nın Yatağan ilçesinde başta Türkiye Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası olmak üzere yerel yönetimler, odalar ve sivil toplum kuruluşları ortak mücadele başlattı."Evlek evlek sattık, böyle battık" dememek için toplandıklarını belirten Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, linyit sahalarıyla ilgili belediye başkanlarının da imzaları bulunduğu "Acil Müdahale Çağrısı" adı altında oluşturulan dosyayı Cumhurbaşkanı Gül'e gönderdi. Girgin, toplum ve ekonomi hayatının damarlarında dolaşan kanın enerji olduğunu söyleyerek, "Enerji, özel ellere bırakılamaz. Türkiye’nin iç ve dış güvenliği, haberleşme, sağlık ve tüm sanayi sektörlerini doğrudan ilgilendiren stratejik bir piyasa olan enerjinin ucuz, güvenli ve sürekli olması ve dışa bağımlı olmaması esastır. Torba yasaya eklenen bir maddeyle elektrik üretiminde tek yerli kaynak durumunda olan linyit sahalarının özelleştirilmesinin önü açılmıştır. Oysa kamuya ait linyit sahaları, enerjinin hem istendiği anda bulunmasının bir garantisi hem de olası enerji krizlerinde ya da piyasadaki diğer oyuncuların spekülatif amaçlı arz ve buna bağlı fiyat hareketlerinin önlenmesinde emniyet sübabıdır." dedi.

Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ise özelleştirmelerin ülkeyi karanlığa götürdüğünü iddia ederek, yerel yönetimler olarak bu süreçte sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Basın açıklamasının ardından Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Yatağan Belediye Başkanı Işık, belde belediye başkanları, oda başkanları ve sendikanın yönetim kurulu üyeleri, linyit sahalarıyla ilgili dosyayı Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmek üzere imzalandı .