Sanayide Çarklar 30 Aydır Kesintisiz Dönüyor

Sanayi üretimi mayıs ayında sürpriz yaptı. Yüzde 3,5 olan beklentilerin üzerinde yüzde 5,9 artan üretim 30 aydır kesintisiz artış gösterdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinin, 2005'ten bugüne kadar olan dönemde en yüksek mayıs ayı seviyesine ulaştığını söyledi.

Toplam sanayi üretimi mayıs ayında öncü göstergelerdeki yavaşlamaya rağmen sermaye malı, dayanıksız tüketim malı ve ara malı imalatındaki artışın etkisiyle yüzde 3,5 olan beklentilerin üzerinde yüzde 5,9 arttı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinin, yeni serinin uygulandığı 2005 yılından bugüne kadar olan dönemde en yüksek mayıs ayı seviyesine ulaştığını, ayrıca 30 aydır kesintisiz artış gösterdiğini bildirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,1, takvim etkisinden arındırılmış endeks ise mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 arttı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,8 artan sanayi üretimi, ikinci çeyreğin ilk iki ayı olan nisan-mayıs döneminde ise yüzde 3,7 artış kaydetti. Toplam sanayi üretiminin mayısta geçen yılın aynı ayına göre medyan bazında yüzde 3,5 artması bekleniyordu. Ankette beklentiler yüzde 2,7 düşüş ve yüzde 5,5 artış bandında şekilleniyordu. Finansbank Başekonomisti İnan Demir, sanayi üretiminde beklentilerin üzerindeki artışın geçen yılın kasım ayından bu yana en hızlı yıllık artış olduğunu söyledi. Demir, 'Kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi ve PMI verileri mayıs ayında aylık bazda düşüş kaydederken, sanayi üretimindeki güçlü artış şaşırtıcı. Buradaki yukarı yönlü sürprize karşın büyüme beklentilerimizi değiştirmek için henüz erken. İlk olarak yıllık bazda sanayi üretimi ikinci çeyrekte, ilk çeyrekteki yüzde 2,8'lik büyümeyi izliyor. ' dedi. İnan Demir, şu değerlendirmeyi yaptı: 'İkinci ve daha da önemlisi, yılın ikinci yarısının görünümüne ilişkin Euro Bölgesi'ndeki belirsizlikler nedeniyle aşağı yönlü riskler buluyor. Bu da yılın kalanında güçlü büyümeye yönelik tahminde bulunmayı zorlaştırıyor. Para politikasına etkisi açısından bakıldığında mayıs ayı sanayi üretim verisi MB'nin ikinci çeyrek büyüme değerlendirmesine uygunsuz görünmüyor. Bu nedenle de MB'nin mevcut temkinli politika duruşunda değişikliğe neden olmasını beklemiyoruz. '

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise 'Türkiye'nin güçlü büyümesine devam ettiğini ve büyümenin tahminlerimiz çerçevesinde gerçekleştiğini görmüş olduk. Aynı zamanda ülke büyüme hızının önümüzdeki dönemlerde artacağını ve Orta Vadeli Program'da öngördüğümüz yüzde 4'lük büyüme oranının rahatlıkla yakalanacağını söyledik. Bugün açıklanan sanayi üretim verileri de bu görüşümüzü desteklemektedir. Sanayi üretimi piyasa beklentilerinin üzerinde artarak büyümeye güçlü destek vereceğini göstermiştir.'' yorumunu yaptı. Avrupa ülkelerinin durgunluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve gelişmiş ülkelerde güven bunalımının üst seviyede yaşandığı göz önüne alındığında Türkiye'nin sanayicilerinin başarısının bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Ergün, Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarının ekonomileri daralırken Türkiye'de hem sanayinin büyüdüğünü hem de ihracatın arttığını bildirdi. Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin yüzde 95'e yakınının sanayi ürünleri olduğunu vurgulayan Ergün, 'Dolayısıyla bu sanayicimizin net bir başarısıdır. ' ifadesini kullandı.

Ulaşım araçları imalatı lider


TÜİK verilerine göre ara malı imalatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 7,8, sermaye malı imalatı ise yüzde 9,6 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,2, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 5,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,3 arttı. İmalat sanayii alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 195,1 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı aldı. Bunu, yüzde 57,4 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 25 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 23,3 ile mobilya hariç, ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı takip etti. Bu dönemde üretimde en fazla azalış yüzde 21,7 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü. Mobilya imalatında da yüzde 17,1'lik azalış yaşandı.