Mekansal Adres Kayıt Sistemi İlk Kez Konya’da Başlıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi (KBB), İçişleri Bakanlığı Nüfus Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce yürütülen Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’nde pilot il olarak Konya seçildi.

KBB Başkanı Tahir Akyürek, projeyle vatandaşa daha etkin ve hızlı hizmet verileceğini belirterek, “Proje, yapılaşma ve nüfusun harita ortamında güncellenerek takibinin yapılmasını esas alıyor.” dedi.

KBB Başkanı Akyürek, 110, 112, 155 gibi numaralara gelen çağrı taleplerinde vatandaşın adres tarifi yapmasına gerek kalmaksızın olay yerinin kolaylıkla bulunacağını ve bu şekilde asılsız ihbarların da önüne geçileceğini vurguladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, adres, numaralama ve yapı belgelerine ilişkin mevcut verilerin ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak mekânsal ortama taşınması amacıyla Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) çalışmasının başlatıldığını söyledi.

Akyürek, söz konusu projede emlak ve inşaat izin sürecinin Coğrafi Bilgi Sistemi ortamında adres ve numarataj süreciyle bütünleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Akyürek, geliştirilecek veri tabanının ilgili kurum-kuruluşlarla birlikte çalışabilirlik ilkeleri çerçevesinde paylaşılacağını anlattı. Projenin yapılaşma ve nüfusun harita ortamında güncellenerek takibinin yapılmasını esas aldığını aktaran KBB Başkanı, şu bilgileri verdi: “Böylelikle mevcut Adres Kayıt Sistemi’ne görsel etkinlik kazandırılacağı gibi, aynı zamanda vatandaşa da daha hızlı ve doğru hizmet verilmiş olacak. 112, 110, 155 gibi numaralara gelen acil çağrı taleplerinde vatandaşın adres tarifi yapmasına gerek kalmaksızın olay yerinin konumunun acil müdahale ekiplerince kolaylıkla bulunmasını sağlayacak veri altyapısı oluşturulacak. Olay yerine erken müdahalede yeni bir döneme girilirken asılsız ihbarların da önüne geçilmiş olunacak. İtfaiye, sağlık hizmetleri ve emniyet hizmetlerinin etkinliği artacak.” Projenin başka bir amacının da kamu kurum ve kuruluşlarına giden vatandaşların adres tarifine gerek kalmaksızın evlerine ait adres bilgisini haritada görebileceğini belirten Başkan Akyürek, böylelikle vatandaşların işlerinin daha kolay ve hızlı yapılacağını söyledi.

Konya Kent Bilgi Sistemi’nin teknolojik altyapısının uygunluğu nedeniyle pilot idare olarak seçildiğini ifade eden Akyürek, projenin ilk etabına Konya merkezde başlanacağını, öncelikle harita üzerindeki adres yapısı ile nüfus bilgilerinin eşleştirileceğini vurguladı. Daha sonra bu bilgilere öncelikle Telekom’a ait sabit numaraların entegre edilmesinin sağlanacağını hatırlatarak, altyapının müsaade etmesi halinde gelecekte cep telefonlarının da sisteme dahil edilebileceğini sözlerine ekledi .