Eflani’de Cemberbezi Projesi

Karabük’ün Eflani ilçesinde “Eflani Kadınları Dokuyor, Cemberbezi Hayat Buluyor” projesi startı aldı.

Karabük Valisi İzzettin Küçük’ün sürdürülebilmesi ve geliştirilmesine çok büyük önem verdiği Eflani ilçesine özgü yöresel el sanatlarından Cemberbezi dokuması, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) 2011 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında kabul edilen “Eflani Kadınları Dokuyor, Cemberbezi Hayat Buluyor” projesi ile tekrar hayat buluyor. Eflani Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan proje kapsamında, Çemberbezi’nin stilize edilerek giyim haline dönüştürülmesi kursu açılacak. Kurs başvuruları 9 Temmuz tarihi itibariyle başlayan projenin tanıtım kokteyline; Vali İzzettin Küçük başta olmak üzere; Kaymakam Ahmet Özay, Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Özaydın, eğitimciler ve ev hanımları katıldı.

Cemberbezi’nin tanıtımı ile ilgili hazırlanan sunumun ardından Proje Eğitim Uzmanı Neslihan Sarı, çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Marmara Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü tarafından hazırlanan “Anadolu olmak” projesi kapsamında Eflani’ye gelerek Cemberbezi dokumaları hakkında araştırmalar yapan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Özaydın ise yaptı konuşmada, projenin yararları hakkında bilgiler verdi. Projenin 2009 yılında Vali İzzettin Küçük’ün himayelerinde başladığını belirten Kaymakam Ahmet Özay, “Öncelikle projeye verdikleri destekten dolayı BAKKA adına Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Valimize teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Bu proje ile 25 Eflanili bayana dokuma ve dikiş kursu verilecek. Temennimiz kursa katılan bayanların %40’ının istihdam edilmesidir. Biz dokuma noktasındaki eksikliğimizi giderdikten sonra, tanıtım ve pazarlama anlamında çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Unutulmaya yüz tutmuş pek çok yöresel el sanatlarının, tarihin tozlu rafları arasında kaldığını belirten Vali İzzettin Küçük ise, Eflani Cemberbezi’nin bu kötü kaderi yaşamayacağını ifade ederek şunları söyledi: “Pek çok güzel şey tarihin tozlu rafları arasında kaybolup gitmiştir. Güzel şeylere sahip çıkmazsak, onlar teker teker yok olup gidecek. Eflani Cemberbezi, bu kötü kaderi yaşamadı. Sahip Çıkanlar oldu. Asırladır halkın içinde olan bu bez, bugün stilize edilerek yarın yaşamımızın içinde olacak. Bunun için ben baştan beri emeği geçen Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, Halk Eğitim Merkezimize ve tabi ki hanımefendilere çok teşekkür ediyorum. Değerli hocamız bu bez üzerinde teknik incelemeler yapılacağını, bunlar giyim için aksesuar olarak daha iyi nasıl kullanılabilir, hangi teknikler uygulanabilir onu araştıracaklarını söyledi.

Bu çok önemli, Bu kıymetli, el emeği göz nuru bezlerin herkesin üzerinde olabilmesi için bu araştırma yapılmalı. Çünkü yerel değerlerinizi ulusal ve uluslararası değerlerle buluşturamazsanız yaygınlık kazanamıyor. Yerel ürünler çok kıymetlidir. Kimliğini bozmadan evrensel niteliklere ulaştıracaksınız. Buna biz stilize etmek diyoruz. Yani yaşamın yeni şartlarına uydurmak. Bu bakımdan Marmara Üniversitesi burada çok kıymetli bir vazife görecektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hanımefendilere başarılar diliyorum.” Eflani’nin son yıllarda büyük bir kalkınma ve tanıtım atağını girdiğinin altını çizen Vali İzzettin Küçük, “Eflani, doğasıyla, kültürüyle, değerleriyle, yaşam biçimiyle çok güzel bir ilçe. Bunları biraz işlememiz lazım. Üzerindeki pası, isi silmemiz lazım. Bu ilin Valisi olarak benim amacım, Safranbolu, Eflani Pınarbaşı üzerinde bir turizm aksı oluşturmak. Eğer bu aksı güçlendirirsek, Eflani sadece bir tarım ve havcılık şehri olmayacak, güçlü bir turizm yeri olacak. Bütün bu çalışmalarımızın amacı budur” dedi.

Kaynak: İHA