Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen'in Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, ''Dünyadaki gelişmeleri iyi okuyabilirsek ve ortaya çıkan tabloyu kendi bölgemize ne kadar iyi yansıtabilirsek, o kadar öncü rol üstlenmiş oluruz'' dedi.

Sakarya turizmi ve kültürünün geliştirilmesi amacıyla Adapazarı Tunatan Tesisleri'nde düzenlenen Sakarya Kültür ve Turizm Konseyi 6. Çalıştayı'na katılan İsen, burada yaptığı konuşmada, toplantının Sakarya turizmine önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

İsen, ülkelerden çok şehirlerin artık ön plana çıktığına dikkati çekerek, ''Dünyadaki gelişmeleri iyi okuyabilirsek ve ortaya çıkan tabloyu kendi bölgemize ne kadar iyi yansıtabilirsek, o kadar öncü rol üstlenmiş oluruz. 19. yüzyıl bir imparatorluklar çağıydı. 20 yüzyıl, ulus devletler çağı oldu. Yaşadığımız dönem şehirlerin çok ön plana çıktığı bir dönem'' ifadesini kullandı.

Bu kapsamda şehir dinamiklerinin önemli olduğunu vurgulayan İsen, bu dinamikleri harekete geçirme konusunda, öncü yaklaşımların sergilenmesi durumunda, şehirlerin payına çok iyi tablolar oluşabileceğini anlattı.

İsen, görevleri gereği dünyanın bir çok bölgesini gezdiğini ifade ederek, ''Şu bölgenin potansiyeli, gerçekten çok az bölgede ve ülkesinde var. Biz, bunların farkına varalım ve bunları değerlendirelim gayreti içindeyiz. 2003 yılından beri ortaya çıkan çalışmalarda bir takım gelişmeler oldu fakat bu çalışmalarda somut bir veri kısmen var'' dedi.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise Sakarya'nın turizm açısından birçok fırsata sahip olduğunu ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesi noktasında önemli gelişmeler yaşandığını aktardı.

Turizmdeki gelişmelerin, diğer sektörlerdeki gelişmeleri de tetiklediğine işaret eden Büyük, şöyle konuştu:

''Turizm alt yapılarıyla ilgili son dönemde özellikle kamu arazilerinin turizm yatırımına tahsisi konusunda epey mesafeler alındı. Bu somutlaşan yatırım noktasına gelen 5 yıldızlı oteller şeklinde bir gelişim var. Yine özel sektörün çok güzel yatırımları var. Turizm bölgesi olarak ilan edilmiş yerlerimiz veya bölge ilanı yapılarak bunların çok önemli olduğunu ve bu meselelerin çözülmesiyle geneldeki olumlu gidişatın daha da iyiye yöneleceğini belirtmek istiyorum.''

-''Bu çabanın bir parçası olmaya hazırız''-

Toplantıya katılan AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ise Sakarya'da doğup büyüdüğünü ve kendisini bu topraklara ait hissettiğini ifade etti.

Öztürk, 2008 yılından beri bu toplantıların yapıldığını bildiğini belirterek, ''Bu toplantılarda Sakarya ile ilgili güzel görüş ve konuşmaların da olduğunu takip ettim. Bu toplantılara ilk defa davet edildim ve bu manzara karşısında son derece mutluyum'' dedi.

Geçen hafta Kuzey Afrika ülkelerine bir tur düzenlediklerini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

''Afrika ülkelerine Fas, Tunus ve Lübnan'ı ziyaret ederek burada tanıtımlar yaptık. Aynı şekilde ondan önceki ay da körfez ülkelerine tanıtım yaptık. 5 ülkeyi kapsayan bir gezi yapmıştık. Orada gördüğüm şey, Türk dizilerinin inanılmaz derecede etkili olduğu ve bir ilgi uyandırdığıdır. Fakat oradaki gazetecilerin bizden istediği önemli konulardan bir tanesi, Türk dizilerinde tanıtılan Türk kültürünün, Türk tarihinin gerçeğini yansıtıp yansıtmadığı yönündeki kafa karışıklığıdır.''

Öztürk, bu bağlamda Anadolu Ajansı'nın Arapça yayınlarında kültür, turizm, sanat ve tarih konularında özel bir bölüm koyduklarını ve bu şekilde Türk kültürünün daha doğru tanıtılmasını hedeflediklerini söyledi.

Anadolu Ajansı olarak Sakarya'da Bölge Müdürlüğü açtıklarını vurgulayan Öztürk, şunları söyledi:

''Bölge Müdürümüz Atakan Çelik, buradaki çalışmaları yakından takip ediyor. Her alanda haberler yapılıyor. Şöyle bir şansımız var. Burada yaptığımız bir haberi bölge müdürlüğümüzün aracılığıyla bütün Orta Doğu'ya, Arapça olarak yayabilirsiniz. Boşnakça olarak da yayınlayabilirsiniz. Sonbaharda Rusça yayına giriyor. Aynı zamanda bütün Rusça konuşan ülkelere yayınlayabilirsiniz. Yani, yanı başınızda duran iletişim açısından size son derece faydalı olacak bölge müdürlüğümüz var. Biz de Anadolu Ajansı olarak bu çabanın bir parçası olmaya hazırız. Her türlü imkanımız ve desteğimizle Sakarya'nın bu çabasına destek vermek için buradayız.''

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam, Sakarya olarak hedef pazarlarının iç turizm olduğunu dile getirerek, turizm potansiyeline bakıldığında, termal turizm, doğa sporları, mutfak kültürü gibi belli başlı marka değerlerinin bulunduğunu kaydetti.

Toplantı sonunda, bir internet sitesinin kurulması, tanıtım çalışmalarının yaygınlaştırılması ve sivil toplum kuruluşlarının çeşitli birimlerde sorumluluk üstlenmesi amacıyla görev paylaşımı yapıldı.

Çalıştay gelecek hafta icra kurulunu oluşturmak üzere yeniden toplanacak.

Etkinliğe, SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Karaman, Sakarya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Hasan Ali Şan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Muhabir: Çağrı Turgut - Enes Duran - Veysel Kara

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA