Akif Hamzaçebi - Emine Ülker Tarhan Basın Toplantısı

CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Emine Ülker Tarhan, Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili gerçekleştirilecek düzenleme hakkında muhalefetin bilgi sahibi olmadığını belirterek, düzenlemenin esrarengiz bir düzenleme olduğuna dikkat çekti.

Hamzaçebi ve Tarhan ayrıca tutuklu milletvekilleri ile ilgili bir düzenlemenin de 3. Yargı Paketi içerisinde yer alması çağrısında bulundu. CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ile Emine Ülker Tarhan, görüşmeleri devam eden 3. Yargı Paketi ve Özel Yetkili Mahkemeler'le ilgili TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Akif Hamzaçebi, 3. Yargı Paketi'yle ilgili olarak, "Gerçekte bir yargı reformu özelliğini taşımayacak bir çok özelliğe sahip" değerlendirmesinde bulunurken, "Özel Yetkili Mahkemeler hakkında yapılacak olan düzenlemelerin neyi getireceği bilinmediği için birçok endişeyi de beraberin de getirmiştir" dedi.

Özel Yetkili Mahkemeler ile ilgili düzenlemenin belirsizliğini koruduğuna dikkat çeken Akif Hamzaçebi, "Özel Yetkili Mahkemeler, yaptıkları soruşturmalarla, yürüttükleri kovuşturmalarla ve yargılamalarla kamuoyunda tartışma konusu haline gelmiştir. Bu tartışmadan hareketle kamuoyu vatandaşlarımız büyük bir çoğunlukla gerçekte hukuk dağıtan, adalet dağıtan mahkemeler olmadığını düşünmektedir. CHP olarak bizim kanaatimiz de bunların bir operasyon mahkemesi olduğudur" diye konuştu.

Tutuklu milletvekilleri konusuna da değinen Akif Hamzaçebi, "12 Haziran seçimlerinden sonra TBMM 8 milletvekili eksikle toplandı. Hala 8 milletvekili yasama faaliyetlerine katılamıyor durumundadır. Eğer birkaç gün içinde birşey yapılamazsa, parlamento açıldığı günkü ayıpla tatile girecektir" diyerek, görüşmeleri devam eden 3. Yargı Paketi içerisinde tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir düzenlemenin yer alması gerektiğine vurgu yaptı.

AK Parti'nin yüzde 50'lik bir oranla bu iradeyi engellememesi gerektiğini söyleyen Hamzaçebi, "Bu bir, iki gün içerisinde sorunu çözelim, 8 milletvekilini de özgürlüğüne kavuşturalım" dedi.

TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ

Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise, düzenlemeyle ilgili muhalefetin bilgilendirilmediğini dile getirerek, bunun ise bi zaafiyet olduğu değerlendirmesini yaptı. Tarhan ayrıca düzenlemeyle ilgili olarak, "Çerçevesi bizim tarafımızdan bilinmeyen bir düzenlemeyle karşılaşacağız" derken, "Önünde 'özel' olan her yapılanmanın çözülmesi gibi, Özel Yetkili Mahkemeler de kesinlikle kaldırılmalıdır ve parlamento tatile girmeden tutuklu milletvekilleri de özgürlüğüne kavuşturulmalıdır" şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından ise CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan - Leyla Zana görüşmesini hatırlatması üzerine, Hamzaçebi "Burada herhangi bir olağanüstülük yoktur" diyerek, konuyla ilgili soruları cevaplamayacaklarını belirtti.

Özel Yetkili Mahkemeler'le ilgili bir soru üzerine ise, Emine Ülker Tarhan "Esrarengiz bir düzenleme" cevabı verirken, Akif Hamzaçebi ise AK Parti Grup Başkanvekilleriyle yapılan görüşmelerde kendilerine ip ucu dahi verilmediğine vurgu yaptı.

Akif Hamzaçebi açıklamalarının sonunda ise tutuklu milletvekilleri konusuna tekrar dönerek, "Bütün siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakalım. Şapkalarımızı çıkarıp atalım. Rozetlerimizi çıkartıp atalım ve buna insani duygularla bakalım. Sadece insani duygularla yaklaştığımızda bu problem çözülecektir" diyerek, "Siyaset insani duyguları yok etmemelidir. Siyasette, insani duygular olmadığında toplum da siyasetten kopuyor demektir" diye konuştu.

Hamzaçebi son olarak ise, "Genel Kurul'da bir verilse bu sorun çözülecektir" dedi.

Kaynak: İHA