Kktc'nin Washıngton Temsilcisi Erdengiz: Başarısızlık devam ediyor

KKTC'nin Washington Temsilcisi Ahmet Erdengiz, “Yunan ekonomisi iflas ederse kısa sürede Rum ekonomisini de etkileyecektir” dedi.

KKTC'nin Washington Temsilcisi Ahmet Erdengiz, ABD'deki Türk çatı kuruluşlarından Türki-Amerikan Birliği’nde (TAA) düzenlenen panelde konuştu.

1963’te başlayan Kıbrıs sorununun birçok müzakere ve aşamadan geçmesine rağmen çözüme kavuşmadığını belirten Erdengiz, “Müzakerelerdeki başarısızlıklar kısır döngü ile devam etmektedir” dedi.

Paneldeki konuşmasının ardından yaptığı açıklamasında Erdengiz, “Aradaki sınır kapılarının açılmasından sonra Türk ve Rum tarafı arasında belli bir oranda ilişki sürüyor. Bu ilişkiler ticari ilişkileri de kapsıyor. Bildiğiniz gibi yeşil hat tüzüğü çerçevesinde Türk tarafı Rum tarafına bazı ürünlerini pazarlamaya çalışıyor. Ancak Rum engellemesi nedeniyle bu ürünlerin pek çoğunu Rum tarafında satmak, reklamını yapmak mümkün olamıyor. Ancak kapıların açılmasından sonra iki taraf arasında belli oranda geçişler sürmektedir. Kıbrıs Türk ve Rum kuruluşları arasında ilişkiler vardır ancak Rum tarafının Türk tarafını tanımamasından dolayı bu ilişkiler hükümetler seviyesinde sürdürülememektedir. Bu ilişkiler daha çok sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve dernekler sevisinde sürmektedir” diye konuştu.

Rum tarafındaki ekonomik zorluklara değinen Erdengiz, “Rum tarafında ekonomik zorluklar var. Ancak bu zorluklar henüz AB’nin direkt olarak Rum tarafına yardım vermesini gerektirmiyor. Yunanistan ise bir müddetten beri AB yardımlarından faydalanıyor. Sorun şu: Eğer Yunanistan yeni seçimlerden sonra yeni reformları ve düzenlemeleri yapamaz ve ekonomisi iflas ederse bu kısa sürede Rum ekonomisini de etkileyecektir. Çünkü pek çok Rum bankası ve şirketleri Yunan bankaları şirketleri ile iş yapıp ilişki kurmaktadır. Bunun Rum ekonomisini etkilemesi kaçınılmazdır” dedi.

Kaynak: İHA