Amerikalı Öğrenciler Bergama'ya Unesco Desteği Vermek İçin Ayvalık’ta

Unesco’nun ‘Dünya Mirası’ listesine girebilmek için hummalı bir çalışma içinde olan Bergama Belediyesi ile Bergama’lılara destek olmak isteyen Amerikalı öğrenciler önceki gün Balıkesir’in Ayvalık ilçesinden Türkiye’ye giriş yaptı.

Amerikalı Öğrenciler Bergama'ya Unesco Desteği Vermek İçin Ayvalık’ta
Bergama’nın tarihi zenginliğini göstermek isteyen belediye, Michigan Üniversitesi Antropoloji Bölümü öğrenci ve akademisyenlerini Bergama’ya davet etti. Bergama Belediyesi, kentin Unesco Dünya Miras Listesine girebilme mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Kamuoyu oluşturmak için harekete geçen yerel yönetim, Amerikalı antropologlara Bergama’nın tarihi zenginliğini yerinde gösterecek, Michigan Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Sofia Kufopulu ve eşi Prof. Brandon Kufopulu ile öğrencileri üç günlük inceleme gezisi için Bergama’ya geldi.

Mitilini Tour yetkilisi Fatosh Lazari rehberliğinde Midilli üzerinden Ayvalık’a giriş yapan Amerikalı grup, bir süre Ayvalık pazarını ve Cunda’yı gezerek buradan da Bergama’ya geçtiler. Prof. Kufopulu, önceden yayınlardan takip ettiği Bergama’nın şimdiye kadar Unesco Listesi’ne dahil edilmemesinin tuhaf olduğunu söylerken, Amerikalı öğrencilerin de Bergama’daki izlenimlerini Amerika’ya götürerek, tarihi kentin Unesco’nun Dünya Mirası Listesine girebilmesi için yoğun kamuoyu çalışması yapacaklarını söylemeleri dikkat çekti. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Anadolu’nun Karaman ilinden, Midilli’ye göç eden ailelerinden birinin kızı olduğunu kaydeden Michigan Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Sofia Kufopulu, 11 yıldan bu yana Amerikalı öğrencileri Yunanistan’ın Midilli Adası’na götürdüklerini kaydederek, aslında 6 haftalık olan programa 7 yıldır da Türkiye’yi dahil ettiklerini belirtti.

ÖNCE AYVALIK SONRADA BERGAMA Programın Türkiye etabında Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ile Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in de kendilerine destek vermesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Kufopulu, “Bizde bu yıl, Bergama’nın Unesco’nun Dünya Mirasları Listesi’ne girebilmesi amacıyla sürdürdüğü çalışmalar katkı verebilmek için üniversitemizin öğrencilerini bu tarihi kente götürerek, orada incelemelerde bulunmalarını sağlamaya çalışacağız. Ancak öncesinde bugün Ayvalık’ta kurulan semt pazarında öğrencilerimizi gezdirecek, kısa sürede olsa Ayvalık’ın da tarihi ve doğal güzelliklerini görmelerini sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.

Amerikalı gurup, Ayvalık’taki gezintilerinin öncesinde öğle yemeklerini yerken, ATV televizyonun ilçede ve Midilli’de çekimleri süren ‘İki Yaka Bir İsmail’ dizisinin yapımcılarından Serdar Akar ve dizi filmin Yunanlı genç oyuncusu Giannis Hatzigeorgiou ile söyleşi yaptıkları gözlendi .
Kaynak: İHA