Konya Çöpten Elektrik Üretmeye Başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi çöpten elektrik üretmeye başladı.

Konya Çöpten Elektrik Üretmeye Başladı
Şehrin çöplerinin toplandığı Aslım Katı Atık Depolama Sahası’nda yapılan 'Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi' 19 bin konutun aydınlatma ve kullanma enerji ihtiyacını karşılayacak kapasitede elektrik üretebiliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bunun 100 bin nüfuslu bir şehrin günlük elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına geldiğini kaydetti.

Başkan Tahir Akyürek, Aslım Katı Atık Depolama Sahası’nda yapılan 'Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi' ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıyı çevreyle ilgili bir yatırım olması dolayısıyla Çevre Haftası'nda düzenlediklerini belirten Başkan Akyürek, Konya’nın çöplüğünün metan gazından elektrik üretilen bir fabrikaya dönüştürdüklerini söyledi.

“Yeryüzünde karbon salınımının azaltılması dünyanın en önemli çevre projeleri arasında yer alıyor. Bu tesis bu amaca hizmet eden Türkiye'nin iki tesisinden biri." diyen Başkan Akyürek, tesisin Türkiye’nin dünyaya örnek gösterebileceği bir tesis olduğunu vurguladı. Çöpten ortalama bir şehre yetecek elektrik üretiliyor Türkiye'de sadece Bursa ve Konya'da bulunan tesisle ilgili bilgi veren Tahir Akyürek, tesisin 4 üniteden oluştuğunu, toplam kapasitesinin saatte 6 megavat olduğunu aktardı. Tesisin şu anda saatte 4 megavat elektrik ürettiğini ve bunun 19 bin konutun ihtiyacını karşıladığını belirten Akyürek, "Maliyeti 50 milyon lirayı bulan tesis, yap-işlet modeliyle, belediye bütçesinden hiç para harcanmadan hayata geçirildi. Tesis, Konya ve ülke ekonomisiyle birlikte belediye bütçesine yıllık birkaç milyon dolarlık katkı yapacak." dedi.

Aslım Çöplüğü'nün dışında yeni bir entegre katık atık tesisi daha kurduklarını anlatan Akyürek, yeni tesiste düzenli depolama alanı, ayrıştırma tesisi, kompost gübre üretim tesisi, yeni enerji üretim tesisi, sızıntı suyunu arıtan tesis bulanacağını kaydetti.

Akyürek, yeni kurulan katı atık entegre tesisinin 23 milyon euro olan maliyetinin yüzde 68’ini Avrupa Birliği’nin, yüzde 10’unu Çevre Bakanlığı’nın karşılayacağını, yüzde 22’sinin Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını sözlerine ekledi.