Hayvan Severlere Sıcak Hava Uyarısı

Kayseri Veteriner Odası Genel Sekreteri Deniz Karahan, yaz aylarının gelmesi ile birlikte ev ve çiftlik hayvanlarında ciddi değişiklikler olduğunu belirterek, evcil hayvan besleyen vatandaşları, hayvanları ilaçlatmaları konusunda uyardı.

Hayvan Severlere Sıcak Hava Uyarısı
Karahan, yaz mevsiminin gelmesine binaen Kayseri halkının bağ evlerine gittiklerini, bu nedenle kedi, köpek gibi evcil hayvan edinme isteğinin arttığını belirterek; evcil hayvan alırken veteriner hekim kontrolünde olan yerlerden hayvan edinmeleri gerektiğini söyledi.

Karahan, "Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte ev hayvanlarında özellikle dış parazit dediğimiz bit, pire, kene gibi dış parazitlere karşı koruyucu olarak önceden ilaçlanmalıdır. Dolayısıyla evcil hayvan besleyen hayvan severler, veteriner hekimlerine müracaat ettiklerinde koruyucu olarak bu dış parazitlere karşı ilaçlamalarını rutin bir şekilde yaptırdıkları takdirde hayvanlarında pire, kene, bit ya da buna benzer dış parazitlere karşı hastalıklarla ilgili bir sıkıntıları olmayacaktır” diye konuştu.

Karahan, yapılacak olan ilaçlama sayesinde insan sağlığını etkileyecek tehlikelerin de önlenebileceğini bildirdi.

Çiftliklerde, hayvanların bulunduğu ahırların havalandırılması gerektiği uyarısında bulunan Karahan, “Özellikle yaz ayları ile beraber hayvanlarının bulunduğu parodların havalandırılması gerekiyor. Havalandırılmadığı takdirde et ve süt üretiminde çok ciddi düşüşler meydana gelebiliyor. Yaz aylarında evcil hayvan merakı da insanlarımızda artıyor. Bu dönemde insanlarımız özellikle köpek sahiplenmek istiyorlar. Özellikle bağ evlerine yapılan taşınmadan dolayı Kayseri’de köpek sahibi olan insanlar hayvan sahiplenirken hayvanı aldıkları yerdeki veteriner hekime danışması gerekiyor. Hem hayvan sağlığı hem de hayvandan insana geçebilecek hastalıkların riskini ortadan kaldırmak için veteriner hekim kontrolünde olan yerlerden hayvan almalarını tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Karahan hayvanların her türlü hastalık ile ilgili sorunları konusunda erken davranmaları gerektiğini ve veteriner hekimlere sık sık danışarak bu sorunları çözebileceklerini sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA