Bülent Arınç: Geldiğimiz Nokta Muhteşemdir

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkçe Olimpiyatlarının geldiğini noktanın muhteşem olduğunu belirterek, “Bu coğrafyanın kardeş yaptığı insanlar bugün üniversitesi ve okulları ile yeniden Türkiye, yeniden Türkçe, bunun sevdasına düşmüşler.” dedi.

Bülent Arınç, Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.'su düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nın Bursa organizasyona katıldı.

Bursa Atatürk Stadında düzenlenen etkinliğe Bursalılar yoğun ilgi gösterdi. 25 ülkeden 65 öğrencinin gösterileri ile büyük bir şölen yaşandı.

“BU MUHTEŞEM BİR OLAYDIR”

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Arınç, yaşadığı mutluluğu dile getirdi. Türkçe olimpiyatlarının 10. Yıl dönümünde Bursa’da muhteşem bir gece yaşandığını belirten Arınç şöyle konuştu: “Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerimiz, Türkiye’nin 41 ilinde ayrı programlar yaptılar. Bu akşamda 2 saati aşkın heyecanlı bir program yaşıyoruz. Bu güzellikleri yaşatanlara şükran borcumuz var. Öncelikle böyle bir programı Bursa’da tertipleyen Türçeder derneğimizin Bursa’daki yöneticilerine, Bursaspor kulübümüze, büyükşehir belediyemize, sponsorlarımıza ve şüphesiz sayın valimize teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. Bakınız nereden nereye geldik.18.Yılında olduğumuzu gösteriyor. Yani dünyada Türkçe eğitimin başladığı, okullarımızın açıldığı, üniversitelerimizin kurulduğu yıllar 20 yıl öncesine dayanıyor. 20 yıl önce dünyada Türkçe eğitim veren okullarımız yoktu. Bu hizmetle bu güne kadar 300 binden fazla kişi Türkçe öğrendi. Bu muhteşem bir olaydır.

10 ülke ile başladığımız olimpiyatlarda bugün geldiğimiz nokta 135 ülkeden bin 500 öğrencidir.”Şarkılar söyleyen öğrencilere dikkat çeken Arınç, şöyle devam etti: “Biraz önce şarkıları söyleyen öğrencileri dinledik. Gözünüzü kapatsaydınız bunarlı söyleyen çocukları Türkiye’nin herhangi bir yerinden gelen çocuklar söylüyor sanırdınız. Geldiğimiz nokta müthiştir. Dünyada 140 ülkede Türkiye’yi tanıtan, marşını, bayrağını o ülkelere anlatan okullarımız bulunuyor. Bu okulların 135’i Türkiye’de. BM’ye kayıtlı 197 ülke var. Biz 140 ülkedeyiz şuanda. Bu 4,5 milyar insanı temsil ediyor. Bu akşam ve bu yıl “İnsanlık el ele, bayram o bayram ola” diye hepimizi hüzünlendiren ve yeri geldiğinde coşturan bu başarıyı görmezden gelemeyiz. Ne mutlu bu çocuklarımıza onlarla gurur duyuyoruz. Perşembe ve Cuma günü Gürcistan’a ziyaretlerde bulundum. Oradaki arkadaşlarımızla görüştüm. Bugün Gürcistan’da 17 yıl önce kurulmuş Uluslararası Karadeniz Üniversitesi var. Gürcistan’ın 9 şehrinde 9 lisemiz var. Öğrenciler Türkçe konuşuyor. Tiflis’ten de Batum’dan da size selam getirdim.”“Didi Makloba” diye Gürcü dilinde teşekkür eden Arınç, Gürcistan’a selam gönderdi. Orada ilkokul öğrencilerin gösterileri ile yaşadığı duyguları anlatan Arınç, “Bu coğrafyanın kardeş yaptığı insanlar bugün üniversitesi ve okulları ile yeniden Türkiye, yenden Türkçe, bunun sevdasına düşmüşler.” dedi.

“OKULLAR TEHLİKE GÖRÜLÜRKEN, ONLARI ANLATTIM”

Uganda’dan sorumlu olduğunu ve okulları takip ettiğini belirten Arınç, “Okulların tehlike görüldüğü dünlerde, milletvekili, meclis başkanı, başbakan yardımcısı olarak da gittiğim bütün ülkelerde önce Türk okullarını ziyaret etmeye çalıştım. Bu okulların ne kadar önemli ve kaliteli olduğunu anlattım. Devlet yetkililerine bu okulları anlattım, tanıttım. Allah bizi mahcup etmedi. Bugün 20 sene sonra gittiğimiz her ülkede söze bu okullarla başlıyoruz, bu okullarla bitiriyoruz. Bu okullarla iftihar ettim. Bu okulların yetiştirdikleri ile gurur duydum.

“MUHTEREM FETHULLAH GÜLEN’E RABBİM AFİYETLER VERSİN”

Arınç, Fethullah Gülen Hocaefendiye teşekkür ederek, şunları kaydetti: “Bu okulları o ülkelerde kuran Türk müteşebbislere teşekkür ediyorum. Onlara şükran borcumuz var. Öğretmenlere şükran borcumuz var. Gencecik, Boğaziçi, ODTÜ mezunu. Teşekkür edecek çok insanımız var. Ama her halde bir fedakarlık içinde birini unutmamamız lazım. Bu muhteşem bir eser. Peki bu eserin bir müessiri yok mu, teşvik eden, gayrete getiren, arkasında duran birisi yok mu? Elbette hayatını Kur’an hizmetine adamış, insanlığa yön göstermiş, hizmet denen işin sırını öğretmiş, büyük mütefekkire teşekkür borcumuz var. Hüzünlü gurbetten şimdi Bursa’yı seyreden muhterem Fethullah Gülen’e şükranlarımı gönderiyorum. Rabbim afiyetler versin, sağlık sıhhat versin. Türkiye denince dünyanın dört bir tarafında milyonlarca insan seni hatırlıyor ve hatırlatıyor.”