Westerwelle ve Fabius Berlin’de ‘Suriye’yi Görüştü

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Esad rejimi, kendi suçlarının ağırlığı altında ezilecek” dedi.

Bir dizi temaslar çerçevesinde Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Alman meslektaşı Guido Westerwelle ile bir araya geldi. İkilin görüşmesinde, başta Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmeler olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı bildirildi.

Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen ikili Fransız meslektaşı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Şam yönetimine ülkedeki şiddet olaylarının bir an önce son bulması talep ederken, Rusya’ya da Esad rejimi üzerindeki baskıyı arttırma çağrısında bulundu.

Almanya ve Fransa’nın Suriye konusunda uluslararası toplum ile birlikte rol aldığını belirten Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Rusya’nın da Suriye’de siyasi bir çözümden yana daha aktif olması gerektiğini belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilere değinen Westerwelle, “Fransız-Almanya ortaklığının yalnızca Avrupa’da değil aynı zamanda uluslar arası arenada da devam edeceğinden eminim. Fransa’da hükümet değişikliğinden sonra Fransa-Almanya ilişkilerinin ne olacağı hakkında kuşku duyanlara sesleniyorum, hükümetler gelir ve gider ama Fransa ve Almanya ortaklığı ve dostluğu kalır. Bu görüşmemizin en net mesajıdır” dedi.

Suriye ateşinin Lübnan ve diğer bölge ülkelerine sıçmasının engellenmesi gerektiğini söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı Fabius ise, Lübnan halkına Suriye’de olup bitenlerden dolayı yeniden bir acı yüklemenin önleneceğini belirtti.

Rusya'nın, Suriye krizinin çözümünde kilit rol oynadığını belirten Fabius, bu ülkeyle görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, Esad yönetiminin iktidarda kalmasının Suriye’de kalıcı bir çözümün en büyük engeli olacağını belirten Fabius, “Esad rejimi, kendi suçlarının ağırlığı altında ezilecek” dedi.

Kaynak: İHA