İngiltere Kraliçesi, 60. Yılını Kutluyor

2 Haziran 1953'te Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun Kraliçe olarak başına geçen, toplam 13 seçilmiş başbakana ülkeyi yönetme yetkisi veren Kraliçe Elizabeth elmas yıldönümünü kutluyor.

Elizabeth İngiltere'yi en uzun süre yöneten ikinci monark. Sultan Abdülaziz'i 1867'de konuk eden Kraliçe Victoria tam 63 yıl tahtta kalmıştı . Bu yıl kutlamalar için birçok aktivite düzenlendi.

5 Haziran'a kadar devam edecek kutlamaların ikinci gününde geleneksel sokak yemekleri, bin özel gösteri teknesiyle birlikte kraliyet teknesinin içinde olduğu filo Thames nehrinden yüz binlerce kişinin önünden geçiş yaptı. İngiltere'de modern demokrasiye rağmen yapılan anketlerde halkın yüzde 70'i monarşinin devamını istiyor. Monarşi karşıtı eylemleriyle tanınan Republic hareketi ise kan bağına ve soyluluk esasına dayanan devlet başkanlığı sisteminin kaldırılması gerektiğini ifade ediyor.

KRALİÇE ELİZABETH

1926 yılında doğan Elizabeth doğduğu sırada tahtın 3 numaralı varisiydi. Babasının kral, onun da bir gün Kraliçe olması ihtimali gayet düşüktü. Büyükbabası V. George öldüğünde en büyük oğlu VIII. Edward kral oldu. İlk yurtdışı ziyaretini 1936'da Türkiye'ye yaptı. Kral Edward, AmerikaLI dul Wallis Simpson ile evlenebilmek için tahttan feragat etti. Böylece Elizabeth'in babası VI. George tahta geçti. Bu sayede Elizabeth bir anda veraset sıralamasında ilk sıraya yükseldi. Kraliçe II. Elizabeth babasının ölüm haberini Kenya'da gezideyken aldı ve hemen gezisini yarıda kesip taç giymek için İngiltere'ye döndü. İktidarı sırasında Elizabeth tam 261 resmi gezi yaptı ve 116 farklı ülkeyi ziyaret etti .