ATSO Başkanı Budak’tan Enflasyon Değerlendirmesi

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, 5 Aylık Bazda En Yüksek Enflasyonun Batı Akdeniz’de görüldüğünü bildirdi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre enflasyonun tekrar tek haneye düştüğünün görüldüğünü bildirdi. Budak yaptığı yazılı açıklamada, “2012 Mayıs ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde-0,21, ÜFE’de yüzde 0,53 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,28, üretici fiyatlarında yüzde 8,06 olarak artış göstermiştir.

TÜFE düşüşünde geçen yıl ortaya çıkan yükselişin yarattığı baz etkisi, domates ve limon dışında sebze fiyatlarındaki mevsimlik düşüş ve akaryakıt fiyatlarındaki indirim etkili olmuştur. Petrol fiyatlarındaki gerileme ise sanayi enflasyonunu düşürücü etki yapmıştır. Aylık enflasyondaki düşüşe rağmen TÜFE’de çekirdek enflasyon yüksek kalmaktadır. Üretici fiyatları ise 2008 yılından bu yana en yüksek aylık artışı göstermektedir. ÜFE artışında tarım ürünleri ve özellikle et gibi işlenmiş gıda ürünlerinde fiyat artışının devam etmesi etkilidir” ifadelerine yer verdi.

Dolaylı vergilerde ve döviz kurunda artış meydana gelmedikçe sonbahara kadar enflasyonun yatay seyretmesini ve asıl trendin Ekim ayından itibaren görülmesini beklediklerini kaydeden Budak, Ramazan ayı ile birlikte gıda enflasyonunun daha fazla dikkat çekeceği bildirdi. Enflasyonun tek haneye inmesi ve Türkiye’nin Venezuela, Tanzanya, Moğolistan, Kenya, Nijerya, Pakistan, Angola gibi az sayıdaki çift haneli enflasyon ülkesinden ayrılmasının olumlu olduğunu ifade eden Budak, buna rağmen yüzde 8’ler düzeyindeki enflasyonun iç açıcı bir durum olmadığının bilinmesi gerektiğini, bu düzeyde enflasyona sahip ülkelerin Bangladeş, Vietnam, Arjantin, Mısır ve Gana olduğuna dikkat çekti.

Enflasyon sorununun devam ettiğinin görülmesi ve özellikle enflasyonun yapısal kaynakları üzerinde durulması gerektiğini bildiren Budak açıklamasında şu sözlere yer verdi: ”Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 8,60 ile giyim ve ayakkabı grubunda görülürken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,40 ile en yüksek düşüş gerçekleşmiştir.Yıllık bazda enflasyonun, yüzde 46’lık ağırlığa sahip alkollü içecekler ve tütün, konut, çeşitli mal ve hizmetler, giyim ve ayakkabı, lokanta ve oteller ve ev eşyası gruplarında daha yoğun gerçekleştiği görülmektedir. Özellikle bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 18,70 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiştir. 2012 yılı Mayıs ayında endekste kapsanan 444 maddeden; 83 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 255 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 106 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir.

Mayıs ayının zam şampiyonu yüzde 30.03'le limon olmuştur. Limonu yüzde 10.34'le hafta sonu yurtiçi turlar, yüzde 7.96 ile bal, yüzde 7.10 ile kadın tişörtü, yüzde 6.24 ile domates, yüzde 6.16 ile etek ve yüzde 6.13 ile şehirlerarası tren ücreti takip etmiştir. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 60.11’lik düşüşle sivri biber olmuştur. ÜFE’de aylık bazda tarım sektörü endeksinde yüzde 3,65 artış kaydedilirken, sanayi sektörü endeksinde ise yüzde 0,12 azalış meydana gelmiştir. Sanayi sektöründeki azalışa özellikle kok, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar ve büro makineleri imalatı grupları sebep olmuştur.” Bölgede TÜFE oranının, aylık yüzde 0,03, beş aylık yüzde 3,67 ve yıllık bazda yüzde 8,02 olarak gerçekleştiğini belirten Budak, bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin aylık ve beş aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, yıllık değerlendirmede ise ortalamanın altında kaldığının görüldüğünü kaydetti.

Türkiye geneline göre Batı Akdeniz Bölgesi’nin 26 bölge arasında enflasyon bakımından aylık bazda dördüncü, yıllık bazda ise yirminci iken, beş aylık bazda en yüksek enflasyonun görüldüğü bölge konumunda olduğunu belirten Budak, bölgede aylık ve beş aylık bazda enflasyon oranının yüksek çıkmasının ana nedeni gıda ve giyim fiyatlarındaki artıştı olduğunu vurguladı. Giyim dışında alkollü içki, lokanta-otel grubu enflasyonunun bölgede Türkiye ortalamasının üzerinde, ulaştırma, eğitim, eğlence-kültür grupları enflasyonun ise Türkiye ortalamasının altında kaldığını açıkladı.

Kaynak: İHA