Tarihi Amfora Ağa Takıldı

Mersin’in Erdemli ilçesinde bir balıkçı tarafından tarihi değeri olduğu sanılan bir amfora bulundu.

35 yıllık balıkçı olan Ramazan Kayan (50), Erdemli açıklarında trol ile balık avlarken kıyıdan 13 mil açıkta ağına amforanın takıldığı söyledi.

Amforayı ağlara takılı görünce tarihi değerinin olduğunu düşünerek dikkatlice teknesine aldığını belirten Kayan, “Amforanın tarihi değerinin çok yüksek olduğunu bildiğim için Erdemli Balıkçı Barınağına getirerek polise haber verdim” dedi.

Daha önceleri de Antalya’da Akdeniz açıklarında amfora bulduğunu ifade eden Balıkçı Kayan, “Bu tür eserler az bulunan eserler. Umarım bir tarihin çıkmasına vesile olmuşumdur. Şimdi Mersin Müze Müdürlüğü görevlileri tarafından incelenip gerekli işlemleri yapılacak” diye konuştu.

Daha önce de 400 yıllık bir eserin ağına takıldığını söyleyen Kayan, bu tür eserlerin zarar görmemesi için balıkçıların daha dikkatli ve duyarlı olmaları gerektiğini belirtti.

Yeni bulduğu amforanın da 300 yıllık olabileceğini tahmin ettiğini söyleyen Kayan, amforanın yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 10 kilogram ağırlığında olduğunu kaydetti.

Amfora, Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri tarafından emniyet müdürlüğüne getirilerek koruma altına alındı .
Kaynak: İHA