İzmir'deki Homa Dalyanı Kurtarıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, deniz suyunun karışması sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İzmir Kuş Cenneti Homa Dalyanı’nın çevresini setlerle güçlendirmek için çalışma başlattı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nin girişimiyle harekete geçen belediye, körfezden gelen tuzlu suyun etkisiyle yok olma tehlikesi bulunan dalyanı çevreleyerek koruma altına aldı.

Geçen şubat ayında başlayan çalışmalarda bölgeye 2 bin 557 kamyon dolgu malzemesi döken ekipler, denizle dalyan arasında su altında kalmaya başlayan seti güçlendirerek, içeriye tuzlu suyun girmesini engelledi. Kıyıdan yaklaşık 4,5 kilometre içeriye kadar uzanan yolu da düzenleyen ekiplerin çalışmaları bu hafta içinde tamamlanacak. Belediye yetkilileri, proje maliyetini yaklaşık 10 milyon lira olarak açıkladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı ve İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uluslararası Ramsar Sulak Alanları Koruma Sözleşmesi'yle EÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin korumasına verilen Kuş Cenneti içindeki Homa Dalyanı’nı korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.

Bölgedeki iki büyük proje olan 6 bin 440 metrekarelik flamingo adası yapılması ve Homa Dalyanı'nı kurtarma çalışmalarının aynı anda yürütüldüğünü hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Bu bölge sadece İzmir’in değil, Türkiye ve dünyanın en önemli alanları arasında yer alıyor. Biz de Kuş Cenneti’ni korumak ve dünyaya tanıtmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından önemli işler yapıldığına dikkat çekerek, “Kuruyan sazlık alanlara su verdik. Doğal yapıya uygun balıkçı barınakları yaptık. Yolu stabilize hale getirdik. Flamingo üreme adasını hayata geçirdik. Homa Dalyanı’nı korumak için çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Alanda su tutan okaliptus ağaçlarının yerine, başka ağaçlar diktik. Kuş Cenneti’ni sadece ülkemizde değil, uluslararası alanda da cazibe merkezi haline getirebilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz.”

EÜ Su Ürünleri Fakültesi, 2009 yılında deniz suyunun yükselerek dalyanı tehdit etmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedi. Belediye, yaklaşık 100 kamyonluk dolgu malzemesi dökerek Homa Dalyanı ile deniz arasına set çekti. Bu set, dalyanın deniz suyu karışarak yok olmasını önledi ancak dökülen malzeme kamuoyuna “moloz” diye yansıyınca bazı çevreci örgütler, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na itiraz etti.

Büyükşehir Belediyesi de bunun üzerine döktüğü malzemeyi kaldırdı. Bu arada İçişleri Bakanlığı, EÜ ve belediye hakkında soruşturma başlattı. Kurumlar soruşturmadan beraat etti ancak İl Çevre Müdürlüğü, işlemi yapan Büyükşehir Belediyesi ve talepte bulunan EÜ’ye 83’er bin lira para cezası kesti. Daha sonraki süreçte EÜ tarafından hazırlanan planlar, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunularak onay alındı ve Homa Dalyanı’nı kurtarma çalışmaları yeniden başlatıldı .