Emeklilere Prostat Hastalığı Bilgisi

Medline Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr.Alp Alptekin, özellikle ileri yaşlarda sıklıkla görülen ve erkekler için önemli bir sağlık sorunu olan prostat hastalığı hakkında bilgi verdi. Alptekin, verdiği eğimde prostat büyümesi, belirtileri ve tedavi yöntemi hakkında Kütahya Emekliler Derneği üyelerini bilgilendirdi.

Alptekin, "Prostatın sadece erkeklerde bulunan, ceviz büyüklüğünde bir salgı bezidir. İdrar torbasının tabanında yerleşmiştir ve aynı zamanda idrar kanalını çepeçevre sarar. 45 yaşına kadar bu boyutta kalan prostat, bu yaştan sonra hormonal değişikliklerle tekrar büyümeye başlar" dedi.

Belirtileri hakkında bilgi veren Alp Alptekin: ”İdrar yaptıktan sonra mesanenin tam boşalamaması hissi, sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, kesintili idrar yapma, ıkınarak idrar yapma, idrarın akış gücünde (menzilde) azalma olur.”

Tedavi yöntemlarine değinen üroloji uzmanı Op.Dr.Alp Tekin, "Prostat, ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Prostat tedavisinin tek çözümü cerrahi müdahaledir. Prostat tedavisinin asıl amacı hastanın böbreklerini korumaktır. Ameliyat aşamasına gelmiş hastalar, şayet ameliyatı kabul etmezlerse önce hastanın idrar torbası fonksiyon göremez ve akabinde hastanın böbrekleri bozularak, hastalar diyaliz makinesine mecbur hale gelebilirler. Cerrahi yöntemler, kapalı ve açık olmak üzere iki gruba ayrılır. Açık prostat ameliyatı özel durumlar söz konusu olmadıktan sonra günümüzde pek uygulanmaz. Hastanın daha kısa sürede iyileşip ayağa kalkması için kapalı girişimler tercih edilmektedir" diye konuştu .
Kaynak: İHA