Davutoğlu: Bu Toplantı Çözüm Yolunda Bir Başlangıç

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin bugün Cenevre'de yapılan toplantısını, "Bu bir başlangıçtır, sonuç değil.

Bunu mutlak bir çözüm olarak düşünmekten daha çok çözüme giden yolda yeni bir adım ve perspektif olarak değerlendirmek lazım." şeklinde değerlendirdi.Cenevre'deki toplantı sonrası Türk basın mensuplarına açıklama yapan Davutoğlu, Suriye'de hepimizi üzen ve büyük can kayıplarına sebep olan gelişmelerden sonra birçok diplomatik inisiyatif geliştirildiğini ve çalışmalar yapıldığını hatırlatarak, "Bu toplantının gerçekleştirilmiş olması toplantıya katılanlar açısından önemlidir. BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin tümü ve bölgedeki ülkelerin katılımıyla ilk kez bu formatta bir toplantı yapıldı." dedi.

"Uzun müzakereler, metin üzerinde yoğun tartışmalar oldu. İkili görüşmelerle bazı konular aşılmaya çalışıldı ve bir metin ortaya çıktı." diye konuşan Davutoğlu, bu toplantının çözüme giden yolda bir başlangıç olduğunu belirtti.

Bu metinle üyelerin Kofi Annan'ın 6 maddelik planına daha operasyonel bir boyut katarak destek verdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Bu operasyonel boyutun belki de en önemli unsuru ve üzerinde en çok tartışılan boyut bir geçiş yönetiminin oluşması boyutudur. Bu geçişin bir değişim de öngördüğü, metinde açıkça zikredilmektedir." diye konuştu.

Davutoğlu, "Önemli olan Suriye'de akan kanın bir an önce durması ve Suriye halkının taleplerini karşılayacak yeni bir yönetimin kurulması. Türkiye hep bu iki parametrenin üzerinde yoğunlaştı. Bu toplantıda ateşkesin yapılması ve barışın tesis edilmesi konusunda güçlü mesajlar verildi.

" dedi.

Türkiye olarak her zaman sadece ateşkesin değil, siyasi bir değişimi de öngörecek bir geçiş sürecinin olması gerektiğini vurguladıklarını da sözlerine ekleyen Dışişleri Bakanı, "Daha önceki çalışmaların çoğunda sadece ateşkes vurgulanmıştı. Şimdi ise serbest gösteri hakkı, basın, seçimler gibi geniş kapsamlı değişime yönelik bir geçiş süreci öngörülüyor. Bu bütün ülkelerin özellikle Rusya ve Çinin de katılımıyla sağlanan önemli bir önadımdır." dedi.

Davutoğlu, "Tabii önemli olan bunun alana nasıl yansıyacağıdır. Daha önce de aynı şeyler yapılmıştı ama alana yansımamıştı. Türkiye olarak bunun alanda uygulanması için süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Uzun müzakereler sonrasında böyle bir metnin çıkmasını olumlu bir gelişme ve ilk adım olarak değerlendirdiklerini kaydeden Davutoğlu, "Bundan sonra uygulamaya bakacağız ve Kofi Annan planına destek vermeye devam edeceğiz." dedi.

Davutoğlu, basın açıklaması sonrası soru kabul etmedi .