Somali Konferansları Heyeti İzmir’de

Afrika’dan gelen Somalili heyetle bir araya gelen Bakan Binali Yıldırım, Afrika’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Somali Konferansları Heyeti İzmir’de
İstanbul'da düzenlenen Somali Konferansı'na katıldıktan sonra İzmir'e gelen Afrika ülkelerinin Başbakan, Bakan ve Meclis Başkanları, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın verdiği kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıya Somalili heyetin yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç ve bazı Milletvekilleri katıldı.

Afrika ve Somali'de yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmeleri yakından izlediklerini ifade eden Binali Yıldırım, şöyle konuştu: “Sekiz ülkeden meclis başkanı, başbakan, bakan ve üst düzey temsilcileri İzmir'de görmekten mutluluk duyuyoruz. İzmir tarihi, doğal güzellikleriyle Türkiye'nin önemli bir ticaret merkezi olmasının yanında benim için İzmir milletvekili olduğum bir şehir. O yüzden daha farklı bir öneme sahip." Somali'de yaşananları bildiklerini anlatan Yıldırım, şunları söyledi.

"Barış ve istikrar kadar ülkenin yeniden kalkınması, imar edilmesi konusu var. Sayın Başbakanımızın da bu konuda girişimleri ve yaptığı çalışmalar var. Yıllardan beri bu ülkede iç karışıklıklar nedeniyle kaynaklar tüketildi. Uluslararası camiaya dikkat çekmek için başbakanımız buraya gitti. Uluslararası destek kampanyası başlattı. Türkiye tek başına bütün dünyanın yaptığı yatırımları yapar konuma gelmiştir. Altyapıdan sağlığı kadar bütün sıkıntıların giderilmesi için TİKA aracılığıyla yapıyoruz. Somali'ye THY olarak kısa süre önce tarifeli seferleri başlattı. Hükümetin 2005 yılından bu yana başlattığı Afrika Açılımı nedeniyle 12 olan büyükelçilik sayısını 30'a çıkarttık. Afrika'nın 20 noktasına 30 sefer yapıyoruz. THY olarak bunu yapıyoruz." Afrika Birliği'nin Türkiye'yi bu yıl stratejik ortak ilan ettiğini anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da ilişkilerimizin gelişeceğini gösteriyor. Ticari ilişkilerimiz gelişiyor ama yetersiz. Maalesef rakamlar çok mütevazi. 2011 yılında gerçekleşen ticaret hacmi 7 milyar dolar oldu. Türkiye'nin bir Avrupa Birliği ülkesi ile yaptığı ticari ilişki bunun iki üç katı kadar. Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi gerekiyor. Türkiye sadece ticari olarak bakmıyor. Tarihi mirasın getirdiği değerleri de göz önünde bulunduruyor. Türkiye, İpekyolu, Baharat Yolu üzerinde bulunmasına rağmen Afrika ile Kuzey'i, Kafkasları birbirine bağlayan bir konumu vardır. Tarihi geçmişe baktığınız Anadolu'dan geçen yollar batı ile doğu medeniyetinin geçiş güzergahı olarak yer aldı. Türkiye'de son 10 yılda yer alan güven ve istikrar sayesinde bölgede gücü artırdı. Dünyanın 26 ekonomisinden 16. büyük ekonomiye, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisine ulaştık. İhracat da üç katı oranda arttı. Buna paralel olarak gelişim yollara, ulaşıma geniş etki etti. Türkiye son dokuz yılda 70 milyar dolar altyapıya yatırım yaptı.”

TÜRKİYE ULUSLARARASI CAMİAYI SORUMLULUĞA ÇAĞIRIYOR

Türkiye’nin son yıllarda yaptığı ulaşım yatırımlarını değerlendiren Bakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: ”Limanlar, yollar, iletişim, havacılık, denizcilik gibi alanlarda yatırımlar oldu. Ulaşım ve erişimi olmazsa hiçbir şey olmaz. Denizler olmazsa dünyanın yarısı açlık ve soğuktan ölür. Küresel barışı ve refahı sağlayan bir olgudur deniz. Dünyada 2,5 milyar insan internet ile yaşıyor. İnternet öyle bir hale geldi ki artık diktatörlükleri sarsan, rejimleri değiştirebilen duruma geldi. Bir yandan bu kadar imkan kullanılırken 1 milyar insan da interneti bilmiyor. Gelişen ve gelişmemiş ülkeler arasında uçurumun kalkması gerekiyor. Türkiye özellikle Afrika üzerinden Afrika'da uluslararası camiayı sorumluluğa çağırıyor. Ülkemiz bölgede yaşanan olayları dikkate aldığımızda çok önemli bir konuma sahip. Sadece konum değil Orta Doğu, Kafkaslar ve Kuzey Afrika'ya uzanan coğrafyada aktif bir siyaset uygulamaktadır. Tek başımıza değil tüm dünya devletlerini birlikte çalışmaya davet ediyoruz"

İZMİR EXPO KONUSUNDA TECRÜBELİ

İzmir’in EXPO sürecini de değerlendiren Yıldırım, İzmir’in EXPO için hazır olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “EXPO alanımızı belirledik. Planlarımızı yapıyoruz. İzmir'in 2015 yılından çok büyük bir tecrübesi var. Bu konuda dostlarımızdan destek bekliyoruz. İki büyük hastane çalışmalarımız sürüyor. İzmir'de ciddi sıcak su ve kaplıca imkanları var. Kuzey ülkelerden tedavi için insanlar geliyor. Kruvaziyer Limanı ve havalimanı var. Ayrıca, 35 Proje -35 İzmir çalışmaları da sürüyor "
Kaynak: İHA