Bakan Günay Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''2 yıldan bu yana, alınan yatırım belgelerinin yüzde 65'i Anadolu'dan, yüzde 35'i deniz kıyılarından olmaya başladı bu da turizm yatırımlarının Anadolu'nun içlerine doğru yayılmaya başladığını gösteriyor'' dedi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Mudurnu ve Göynük'te bulunan Günay, daha sonra Sakarya'nın Taraklı ilçesine geçti.

Kadirli Konağı'nı ziyaret eden Günay, burada yaptığı konuşmada, gün içinde Nallıhan, Mudurnu ve Göynük'ten sonra Taraklı'ya geldiğini belirterek, bu hattın Anadolu'nun İpek Yolu güzergahı üzerinde özel bölgelerinden bir tanesi olduğunu kaydetti.

Bölgenin dışarıdan çok fazla göç almadığı için sivil mimari örneklerinin bütün özgünlüğüyle ayakta durduğunu anlatan Günay, ''Taraklı'da bütünüyle duruyor, Mudurnu, Göynük de aşağı yukarı söylenebilir. Hattın başında Ayaş ve Beypazar'ı var. Bir tür Ayaş Sapanca güzergahı denilebilir. Bir ucunda Ankara, bir ucunda İstanbul olan önemli bir destinasyon'' diye konuştu.

Günay, Türkiye'de turizmi Anadolu'nun içine yaymaya çalıştıklarına vurgu yaparak, turizmin Anadolu'nunu içlerine yayılmasına daha fazla gayret ettiğini ve buna önem verdiğini bildirdi.

-''Yeni bir gelişme yaşıyoruz''

2008-2009 yılına kadar her yıl Bakanlıktan alınan yatırım teşviklerinin, yatırım belgelerinin yüzde 70'i Antalya - İzmir arasındaki Anadolu coğrafyasından olduğuna dikkati çeken Günay, şöyle konuştu:

''2 yıldan bu yana başka bir gelişme yaşıyoruz, alınan yatırım belgelerinin yüzde 65'i Anadolu'dan, yüzde 35'i deniz kıyılarından olmaya başladı bu da turizm yatırımlarının Anadolu'nun içlerine doğru yayılmaya başladığını gösteriyor. Burada konaklama çok özgün tam 'Butik otel' diyeceğimiz özel nitelikli konaklama merkezleri oluşmuş ama bütün bölge güzergahında bu tür merkezlerin oluşmaya başladığını görüyorum.

Sevindiğim başka bir şey var. Eski yıllarda vatandaşlarımız bu tür binalardan kurtulmak, bunları yıkıp yerine beton bina yapma niyetinde ve gayretindeydiler. Allah'a şükür o yanlıştan kurtulmaya başladık. Tam tersine bu konakların, yapıların ve binaların özgün dokusunu ortaya çıkaran, gerçekten yaşayanların ya da konaklayanların, tarihi hissetmelerini sağlayan yeni bir anlayışa evrilmeye başladık. Bu güzel bir gelişme, geç kalınmış bir gelişme. Göç alan şehirlerimiz bu tahribatı çok yaşadı. Bu güzergahın şansı, dışarıdan çok göç almamış, kendi insanı bu bölgede yaşamış o yüzden hem Allah, hem tabiat hem de doğa korumuş burayı.''

Günay, inşaatı devam eden Taraklı Termal Tesisleri'nde inceleme yaptıktan sonra karayoluyla Ankara'ya hareket etti.

Muhabir: Çağrı Turgut-Uğur Subaşı-Mehmet Özcan

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA