Aydın Valisi Al Açıklama Yaptı

Aydın Valisi Kerem Al, Devlet Şu İşleri tarafından yürütülen Büyük Menderes Nehri ıslah çalışmalarını yerinde inceledi.

DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz'den bilgi alan Vali Al, gazetecilere yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinden doğan ve batıya doğru ilerleyen Büyük Menderes Nehri'nin, birçok yan dere ile çayların havzalarından gelen suları taşıyarak Aydın'ın Söke ilçesinden Ege Denizi'ne döküldüğünü anımsattı.

Vali Al şöyle konuştu:

''Büyük Menderes Nehri, ülkemizin en verimli tarım alanlarına sahip Büyük Menderes Havzasına hayat vermektedir. Bugüne kadar aşırı yağışların meydana getirdiği taşkınlar neticesinde Büyük Menderes Havzası'ndaki ovalarda tarımsal faaliyetlerin sekteye uğradığı açıktır. 25 Haziran 2012 tarihi itibariyle toplam 20 kilometre nehir ıslahı yapılmıştır. Büyük Menderes Nehri'nin sedde malzeme yapısı doğal haliyle aşınmaya müsait olduğu için yıpranmanın çok olacağı düşünülen kurplarda taş tahkimatı yapılması düşünülmektedir. Halen 10 adet sallama kepçe, 5 adet paletli ekskavatör, 1 adet greyder ve 1 adet yükleyici olmak üzere 17 adet makine çalışmaktadır.

Yapılan çalışmalar neticesinde, can ve mal kaybı riskinin en aza düşürülmesi, tarımsal faaliyetlerin daha verimli bir şekilde yürütülmesi ve ovada taşkının meydana getirdiği diğer olumsuzlukların önlenmesi hedeflenmektedir. Mevcut şartlarda çiftçilerimiz ovada yılda ancak bir ürün alabilmekte iken yapılan çalışmalar neticesinde yılda iki ürün ekimi yapılabilecek.''

Muhabir: Suat Deniz

Yayıncı: Ramazan Ercan
Kaynak: AA