Askeri Casusluk Davasında Mütalaa Verildi

Askeri casusluk ve şantaj davasında, mahkeme, iki sanığın tahliyesine karar verdi.

Mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, sanıkların 1 yıldan 24 yıla kadar hapsini istedi. İstanbul 11.Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilen duruşmada 5 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Askeri casusluk ve şantaj iddiaları kapsamında örgüt lideri olduğu iddia edilen emekli Albay İbrahim Sezer’inde aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 56 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, Emekli Albay İbrahim Sezer'in, ''suç örgütü kurmak, zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak'' suçlarından 11 yıl 6 ay ile 24 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını talep etti

Savcı, şikayetçilerin şikayetlerinden vazgeçmeleri nedeniyle sanıklara ‘fuhuş’ suçlamasından ceza talebinde bulunmadı. Mütalaasında askeri casusluk yönünden suç kastının bulunmadığını belirten Savcı Kara, askeri casusluk suçlamasının, devletin güvenliğine ilişkin belgelerin yok edilmesi ve çalınması suçu içerisinde eriyeceği gerekçesiyle bu yönden hüküm kurulmasına gerek olmadığını ifade etti.

Savcı Kara, sanıklardan Mehmet Seyfettin Alevcan'ın ''suç örgütü kurmak, zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak'' suçlarından 11 yıl 6 ay ile 24 yıl arasında hapsini istedi.

Savcı Kara, Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunan Tuğamiral Şafak Yürekli'nin de, “suç örgütüne yardım etmek ve yasaklanan bilgileri temin etmek” suçlarından 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Eski TÜBİTAK Daire Başkanı Yücel Çipli'nin ''suç örgütü kurmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak'' suçlarından 11 yıldan 22 yıla kadar hapsi istenen mütalaada, tutuksuz sanık Tuğamiral Fahri Can Yıldırım'ın da, askeri okulda okuyan bazı öğrencilerin disiplin cezaları almamaları amacıyla örgütün talimatlarına uygun olarak aracı olduğu gerekçesiyle ''suç örgütüne yardım etmek'' suçundan 1 ile 3 yıl arasında değişen cezaya hükmetti.Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunan sanıklardan Kemalettin Yakar'ın da, gizli belgeleri örgüt üyelerine vermek gerekçesiyle “suç örgütüne yardım etmek ve yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlarından 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istenen mütalaada 50 sanığında, benzer suçlamalardan 1 ile 21 yıla kadar hapis cezası talep edildi

Savcı Kara ayrıca, mütalaasında tutuklu sanıkların tamamının tahliye edilmesini istedi.Duruşmada daha sonra söz alan tutuklu sanıklar tahliyesini talep etti. Mahkeme verdiği aranın ardından Zeki Mesten ile Ekrem Saltuk Baysal'ın tahliyelerine karar verdi .
Kaynak: İHA