Aksigorta İlk Çeyrekte Rekor Kar Elde Etti

Türkiye sigorta sektörünün köklü kuruluşlarından Aksigorta, 2012 yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı.

İlk 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre prim üretimini yüzde 16 arttıran Aksigorta, net karını da yüzde 249 oranında arttırdı. Sabancı Holding'in, sigortada dünya devi Belçikalı Ageas ile yaptığı ortaklığın ardından Aksigorta 2012 yılına güçlü bir giriş yaptı.

2012 yılının ilk çeyreğinde sektör yüzde 14,8 prim artışı gösterirken, Aksigorta, yüzde 16 artışla sektörün üzerinde büyüme kaydetti.

Geçen yılın aynı döneminde 319 milyon TL prim üreten Aksigorta, 2012 yılının ilk çeyreğinde prim üretimini 370 Milyon TL'ye yükseltti. Aksigorta net kârını ise yüzde 249 oranında arttırarak 9,1 milyon TL'ye çıkardı.

Aksigorta'nın yılın ilk çeyreğinde gösterdiği güçlü performansla ilgili bir değerlendirme yapan Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, branş bazında geliştirdikleri verimlilik uygulamalarının Sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

Gülen; "Elementer sigorta sektöründe büyümenin lokomotifi olan oto sigortalarında sektördeki neredeyse tüm oyuncular zarar ediyor. Kasko ve trafik branşlarındaki fiyat rekabeti nedeniyle sektör bu branşlarda 2011 yılında toplam 515 milyon TL zarar etti. Biz Aksigorta olarak, oto sigortalarında risklerin doğru fiyatlandırılmasına ve hasar yönetimine ilişkin yeni bir politika benimsedik. Bu politikamız kârlılık sinyallerini de beraberinde getirdi. Bireysel sağlık başta olmak üzere oto dışı branşlardaki portföyümüzü de büyütme hedefiyle, bu branşların portföy içindeki payını artırarak, kârlılığa tesir etmesini sağladık. Ayrıca banka kanalına özel geliştirdiğimiz ürünlerimiz ile birlikte, mevcut ürünlerimizi de banka müşterisine sunarak bu kanalda iki yılda ortalama yüzde 31'lik bir büyüme yakaladık. Banka kanalındaki büyüme trendinin 2012 yılının ilk çeyreğinde de devam etmesi, teknik karlılığımızı da olumlu yönde etkiledi. Sektör yüzde 0,9 ve sektörün ilk on şirketi yüzde 4,8 sermaye karlılığına sahipken, operasyonel karlılığını sürekli artıran Aksigorta sermaye karlılığını 12,2'ye çıkarmıştır. Hem sektörün hem de sektördeki ilk on şirketin ortalama bileşik rasyosu yüzde 106 gerçekleşirken, Aksigorta olarak yüzde 99 ile sektörün ilk on şirketi arasında bu alanda en iyi performans gösteren şirket olduk" dedi.

Aksigorta'nın 2012 yılı hedeflerini de kamuoyuyla paylaşan Uğur Gülen, bir yandan sektörün gelişimine katkıda bulunurken diğer yandan kârlı büyümeye ve Aksigorta'nın pazar payını artırmaya odaklanacaklarını anlattı. Aksigorta'da oto sigortalarının yanı sıra konut, iş yeri, bireysel sağlık gibi oto dışı ürünlere de odaklanarak ürün portföyünü daha verimli bir dengeye oturtacaklarını söyleyen Gülen, sözlerine şöyle devam etti: "Sabancı Holding'in desteği ve ortağı Ageas'ın küresel deneyimlerinden ve ülke deneyimlerinden yola çıkarak, farklı ve yeni ürün uygulamalarını Türkiye'ye taşıyacağız. Kârlılık içinde büyüme stratejimiz doğrultusunda dağıtım kanallarımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz. En büyük dağıtım kanalımız acentelerimiz. Bu büyüklüğü korumaya devam edeceğiz. Diğer yandan banka ve broker kanalındaki payımızı artırmak ve buradaki potansiyeli değerlendirmek üzere de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Aksigorta olarak, 2012 yılında yine sektörün ilk 3 şirketi içerisinde yer alarak sigortacılığı daha saygın ve daha etkili bir hale getirme anlayışı ile hareket edeceğiz. Müşteri tarafından aranan, sigorta poliçesi Son derece güvenilir, hizmet kalitesini her gün arttırmayı hedefleyen, çalışanlarıyla, acenteleriyle, paydaşlarıyla geleceğe dönük ve karlılıkla büyüme hedefi gayreti içerisinde olacağız." Aksigorta'nın yükselen başarı grafiğini değerlendiren Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer; "Sabancı Holding ve Ageas ortaklığı çok başarılı bir şekilde devam ediyor. İki güçlü ortaktan aldığı destek ile Aksigorta 2012'ye çok iyi bir başlangıç yaptı. Aksigorta yılın geri kalanında da, sürdürülebilir ve karlı bir şekilde büyüme hedefine emin adımlarla yürümeye devam edecek" dedi.

Kaynak: İHA