' Temas' Bitti ' Eylem' Başlıyor

TÜRK uçağının düşürülmesiyle daha da büyüyen Suriye krizine uluslararası çözüm arayışları sürüyor

Dünyanın önde gelen ülkeleriyle bu krizi aşmada etkisi olabilecek devletler, cumartesi günü büyük önem atfedilen bir konferans için Cenevre 'de biraraya gelecek. Suriye sorununun nasıl çözülmesi gerektiği konusunda son sözü söylemek isteyen ve bu nedenle bu konferansın düzenlenmesi fikrini ilk olarak ortaya atan Rusya, düne kadar bu buluşmaya İran 'ın da davet edilmesi için mekik diplomasisi uyguladı. Ancak ABD itiraz etti.
Sonuç itibariyle konferansa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 'nin (BMGK) beş daimi üyesi Rusya, ABD, Çin, Fransa ve İngiltere 'nin yanı sıra Türkiye, AB ve çeşitli Arap örgütlenmelerinin dönem başkanları olan Irak, Kuveyt ve Katar çağrıldı. BM ve Arap Birliği 'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan 'ın ifadesiyle, “Suriye halkının öncülüğünde siyasi geçiş”in ilkelerini belirleyecek olan gruba, ilk düşünülen “Temas Grubu” değil, daha aktif bir anlam içeren “Eylem Grubu” adı verildi.

Clinton 'dan kuvvetli mesaj

İran 'ın dışarıda bırakılmasına rağmen bu konferans, Şii devletinin de içinde bulunduğu siyasi aksla diğer ülkeleri ilk kez aynı masanın etrafında toplamış olacak. Çin-Rusya çizgisiyle ABD ve AB ülkeleri arasında nasıl bir orta yol bulunacağı şimdiden büyük merak konusu oldu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “Esad sonrası geçiş döneminin planlanması için gerçekleştirilecek” dediği Eylem Grubu toplantısına büyük önem atfettiklerini vurgulayarak, “Eğer Annan bu toplantıyı gerçeğe dönüştürebilir, bugüne dek kenarda bekleyerek ya da etkin bir şekilde Esad rejimini koruyanları da buna katabilirse, bu durum, muhalifleri yüreklendirir, rejim yanlılarının mücadele gücünü kırar” ifadesini kullandı. Toplantıya Çin de umutlu bakıyor.

Annan, Suriye 'ye yol haritası için zirve topluyor

BM Güvenlik Konseyi 'nin beş üyesiyle Türkiye ve Körfez ülkeleri Suriye krizini aynı masanın etrafında konuşacak. Cumartesi günü Cenevre 'de yapılacak zirveye İran çağrılmadı. Annan, “Temas Grubu” yerine “Eylem Grubu” adı verilen bu konferansta, “Suriyelilerin öncülüğünde geçiş”i planlayacaklarını açıkladı.