Tim Başkanı Büyükekşi Açıklaması

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şanlıurfa'nın, 2011 yılında 150 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, ''Başta emek yoğun sektörlerimiz olmak üzere, yapılacak yatırımlarla bu rakamın çok daha yukarı taşınacağına inanıyoruz'' dedi.

Şanlıurfa'da düzenlenen ''Yeni Yatırım Teşvik Sistemi Tanıtım Toplantısı''nda konuşan Büyükekşi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınma ve gelişimini desteklemek için çıktıkları yolda Şanlıurfa'nın ikinci durak noktası olduğunu söyledi.

Büyükekşi, yatırımların az olduğu bölgelerde iş adamları ve ihracatçılarla ziyaretlere başladıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

''İlk durak noktamız Muş'a, Ekonomi Bakanımız sayın Zafer Çağlayan ile beraber 180 kişilik bir iş adamı heyetiyle gittik. 6. bölgede yer alan 15 ilimizin valileri, sanayi ve ticaret odaları başkanları ile bir araya geldik. Önümüzdeki dönemde 6. bölgenin diğer illerini tek tek ziyaret edeceğiz. Yatırım seferberliği, Türkiye'yi 2023 yılında ulaşmayı hedeflediği 500 milyar dolar ihracata çok daha yakın kılacak. 6. bölgede yer alan 15 Doğu ve Güneydoğu ilimiz, 2001 yılında toplam 137 milyon dolar ihracat yapıyordu. 2011 yılında bu rakam 2,7 milyar dolara yükseldi. 6. bölgede yer alan 15 Doğu ve Güneydoğu ilimizin 2001 yılında toplam ihracattan aldığı pay yüzde 0,4 idi. 2011 yılında bu pay yüzde 2'ye yükseldi. 6. bölgede yer alan 15 Doğu ve Güneydoğu ilimiz, 2001 yılında toplam 367 firma ile ihracat yapıyordu. 2011 yılında bu rakam 827'ye yükseldi.''

Büyükekşi, Şanlıurfa'nın ihracatına dikkati çekerek, ''Şanlıurfa, 2011 yılında 150 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdi. Başta emek yoğun sektörlerimiz olmak üzere, yapılacak yatırımlarla bu rakamın çok daha yukarı taşınacağına inanıyoruz. Çimento, beton, alçı, çatı kiremiti ilimizin ihracatında önemli bir paya sahip. Ayrıca, elektrik- elektronik, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, demir çelik, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörlerimiz de ilimizin ihracatında önemli. İhracat için üretmek lazım. Üretmek için ise önce yatırım yapmak gerek. Bölge emek yoğun sektörlere yatırım için daha uygun. Hazır giyim, tekstil, deri, gıda, mobilya ve bölgenin üretim desenine uygun makine sektörü gibi sektörlerde büyük yatırım potansiyeli mevcut'' diye konuştu.

Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin yeni dinamiklerle hızlı bir şekilde yol almaya devam ettiğini vurgulayarak, ''2011 yılında 772 milyar dolar milli gelir, 135 milyar dolar ihracat ve 375 milyar dolar dış ticaret hacmi ile istikrar, güven ve üretimin merkezi oldu Türkiye. Yılın ilk yarısındaki ihracatımız bugün itibariyle 66 milyar doları aştı. Türkiye, ihracatı destekleyen yeni teşvik sistemiyle, ihracata gönül vermiş 55 bin dinamik ihracatçısıyla, çok daha parlak bir geleceğe doğru yol alıyor.''

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Hülya Ertan
Kaynak: AA