Kanolada Tam Verim

Konya Ovasında üreticinin çeşitli ürünler ekerek gelirini artırmasını hedefleyen Konya Şeker A.Ş.’nin anlaşmalı ektirdiği yağlık kanola bitkisinde hasat başladı.



Konya’nın merkez Meram ilçesi Kaşınhanı Mahallesindeki araziye ekilen kanolanın ilk hasadı için düzenlenen törene Konya Şeker A.Ş. Genel Müdürü Yavuz Erence, çevre ilçe ve beldelerden gelen üreticiler katıldı.

Genel Müdür Erence, Türkiye’nin yağ ithalatının giderilmesi için Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un verdiği direktifler doğrultusunda yağlık kanola bitkisinin 93 farklı çeşidinin denendiğini, 5-6 çeşidinin talep gördüğünü söyledi.

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Orta Anadolu bölgesinde kanola da tam verim alınınca anlaşmalı olarak 8 bölgede 12 bin 541 dekar alanda 216 üreticiye ekimini yaptırdıklarını, ürünün işlenerek yağ üretiminin yapılacağı bir fabrikanın da temelinin atıldığını ifade eden Erence, “Kanola da tam verim Konya Ovasında da alındı. Bu ürün daha geniş alanlarda üretilmeli. Az su ve kıraç arazilerde yetiştirme kolaylığı nedeniyle vazgeçilmez bir ürün olmalı. Türkiye’nin yağ açığı giderek artıyor, bu açığı kapatmak için yağlık kanola ekimi çok önemli. Tam verim alınınca bu ürünün işleneceği bir fabrikanın da temelini Altınekin ilçesinde attık. Hasatla birlikte gelecek ay bir aksilik olmazsa üretime geçecek fabrikamızda üretilecek yağ, ithalatı azaltacak ve dışarıya ödediğimiz döviz ülkemizde kalacak” dedi.

Yavuz Erence, 1 kilogramını 1.10 TL’den alacakları kanolanın üreticisine devlet desteğiyle kilogram başına 1.50 TL gelir getireceğini ifade ederek, “Buğdayın ve arpanın çok az verim verdiği, iklimden çok etkilendiği bir dönemde kanola bitkisi diğer ürünlere göre iklimden daha az etkilendi. Bugün hasat ettiğimiz ürün yüzde 40 yağ oranı yüzde 9 nem oranı yaklaşık 1.10 TL’den almak istiyoruz. Kanola artık Orta Anadolu bölgesinin alternatif bitkisidir. Devletin ciddi anlamda desteği var. Verilen fiyatın üzerine desteklerde eklenince buğday ve arpaya göre ciddi avantajlı bir bitki olmuştur. Fabrikamızın üretim durumuna göre anlaşmalı kanola ektireceğiz. Alım merkezleri kurarak ürünü hasat döneminde toplayacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ekili alandaki kanola bitkisi biçerdöverle hasat edilerek, ürün kamyonete yüklendi.

Tören Sonunda üreticiler Konya Şeker A.Ş.’nin bin 500 kişiyi istihdam edeceği Son yatırımlarından Panagro Et ve Süt Gıda Kompleksi Entegre Tesisleri inşaat alanını gezerek yetkililerden bilgi aldı .
Kaynak: İHA