Erdoğan Yüksek Tonda Ve üç Dilde Konuşacak

Suriye’nin Türk keşif uçağını düşürmesi olayının masaya yatırıldığı AK Parti MYK’da, Erdoğan’ın anında iki dile çevrilecek olan bugünkü konuşmasının ana hatları ortaya çıktı: Savaş seçeneği masada değil, diplomasiya ağırlık verilecek, Esad'ın gidişinin hızlanması için çalışılacak...

Başbakan Erdoğan 'ın bugünkü grup toplantısında, Türk keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Türkiye 'nin yol haritasını açıklaması bekleniyordu.

Konu dünkü parti MYK 'sında masaya yatırıldı ve buna göre, masada askeri seçenek yok; tamamiyle diplomasi kullanılacak. Erdoğan bugünkü konuşmasında olayın fotoğrafını yüksek perdeden çekecek ama yaptırım listesini açıklamayack.

Ayrıca, MYK 'dan sızanlar, 'Dünyaya haklılığmız anlatılacak ve bu olay Beşşar Esad 'ın gidişini hızlandıracak ' şeklinde.

AK Parti MYK 'da konuşulanları, NTV Muhabiri Ercan Gürses aktardı:

'Askeri seçenek konuşulmuyor.

İlk aşamada diplomatik imkanlar kullanılacak. Dünyaya, Türkiye 'nin haklılığı anlatılacak, özür ve tazminat talebi saklı tutulacak. Uluslararası toplum nezdinde şartlar daha net biçimde ortaya konulacak.

Başbakan Erdoğan 'ın bugünkü konuşmasında özür ve tazminatla ilgili ayrıntılar yer almayacak, hazır olduğu ilan edilecek olan yaptırım listesi de açıklanmayacak; bu liste gerektiğinde kademe kademe uygulamaya konulacak.

Sızan bilgilere göre, MYK üyelerinin ağırlıklı görüşü, 'Hiç kimse savaşa girelim demiyor. Savaş tamtamları çalabilir... 'Cömert derler maldan ederler, cesur derler candan ederler' Savaş seçeneği kullanılmayacak yani bu tuzağa düşmeyeceğiz ama bu olayın üzerine de bir bardak su içmeyeceğiz ' şeklinde.

MYK üyelerinden alınan bilgiye göre, bu olayda Türkiye 'nin haklılığı tüm dünyaya anlatılacak ve böylece Esad 'ın gidişi hızlandırılacak. Kimin geleceği tespit edilmeyecek ama 'büyük bir musibet olduğu ve bundan hayır çıkacağı' ifade edildi. Bu amaçla diplomatik trafik hız kazanacak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 'nun ziyaret sayısı artacak ve Başbakan Erdoğan da diplomasi atağına katkı verecek.

Başbakan Erdoğan bugünkü grup toplantısında olayın fotoğrafını çekecek, yaptırım listesini açıklamayacak ama sert tonda ve yüksek perdeden bir konuşma yapacak. '

ANINDA İKİ DİLE ÇEVRİLECEK
Bu arada Erdoğan 'ın konuşması, İngilizce ve Arapça simultane tercüme yapılarak canlı yayınlanacak.

Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında yapacağı konuşma simültane tercüme yapılacak. Erdoğan'ın İngilizce ve Arapça'ya çevrilecek konuşması canlı yayınlanacak.