Erciş’te Kısmi İmara İzin Çıktı

Van'ın Erciş İlçesi Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, depremin vurduğu ilçede beklenen imar izni konusunda, "Cuma ya da pazartesi günü imarımız kısmen açılacak" dedi.

Makamında gazetecilere konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü yetkileri ile görüşmek üzere geçen hafta Ankara'da olduğunu söyledi.

Daha önce esnafın da katıldığı bir toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkileri, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, ilgili daire başkanları ve TOKİ yetkilerini ilçeye davet ettiklerini ve imarın bir an önce açılmasını istediklerini anlatan Başkan Arapoğlu, "Esnaflarımızın, vatandaşlarımızın katılımıyla ilçemizde bir toplantı gerçekleştirmiştik. Esnafımızın içinde bulunduğu sıkıntıyı yetkilere de yerinde gördüler. Ben konuşmamızda şunu demiştim: 'Esnaf arkadaşlarımızın çoğunun oturacak sandalyesi bile yok. Çoğunun dükkanı yıkılmış, borcunu ödeyemiyor.' Sivil toplum kuruluşları, toplantıdaki esnaflar da sıkıntılarını dile getirdiler. Yetkililer de konunun aciliyetini anladılar. Bu konuyu acil bir şekilde çözeceklerini bizlere söylediler. '30 Haziran 2012 tarihine kadar biz ana arterler ile çarşı merkezinin imar durumunu çözeceğiz' dediler" ifadelerini kullandı.

Bu hafta çarşamba günü ilgili firma yetkilerinin ana arterler ve çarşı merkezi projesini bakanlık onayına sunacağını kaydeden Arapoğlu, "Allah nasip ederse bakanlık onayladıktan sonra ya Cuma ya da Pazartesi imarımız kısmen açılacak. Şehrin tamamının imarı açıklanmayacak. Bazı mahallelerimiz Ağustos sonu gibi ya da Eylül ortası gibi açıklanacak. 2. etapta kalan imarla alakalı da ilgili müşavir firma ile bizzat görüşeceğiz. Biz burada yazışma yapacağız, talepleri toplayacağız, haftalık olarak bakanlığa göndereceğiz. Bakanlık da ilgili müşavir firmaya gönderecek. Engel teşkil etmeyen yapılara izin verilecektir. Vatandaşlarımızın hiçbiri mağdur olmayacaktır. Dolayısıyla bu sorunu da açmış olacağız. Halkımızın, esnafımızın beklediği imarımızı da açıklamış olacağız. Hızlı bir şekilde yapılanmalara da başlamış olunacaktır" dedi.

Bina katlarının jeolojik etütlere belirlenmesini istediklerini söyleyen Başkan Arapoğlu, "Çok katlı binalarda bodrum şartı getiriliyor. Çekme katlara kesinlikle müsaade edilmeyecek. Zeminlere göre radyan temel, gerekirse kazık temel kullanılacak. Bunlar yapı denetimi kontörlünde yapılacaktır. Depremden ders çıkartıp yapılarımızı ona göre yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

"KENSEL DÖNÜŞÜM MUTLAKA OLACAK"
İlçe merkezinde kentsel dönüşümün mutlaka yapılacağının belirten Arapoğlu, “Çizdiğimiz sınırlarla ilgili belki bir daraltma söz konusu. Kentsel dönüşüm bininci ve ikinci etap gibi düşünülebilinir. TOKİ yetkileri, Zeylan Caddesi ile Kürüm Meydanı’nı birinci etap dışında kalmasını düşünüyorlar. İkinci etapta ise Zeylan ve Dalan caddeleri ile Delibaş Petrol bölümüne kadar olan alanı düşünmekteler. Tabii bu konuda TOKİ ile bakanlık kendi arasında müzakere yapacaklardır. Belli bir aşamaya gelinmiş, ilgili müşavir firma ile görüşmelerimiz aralıksız sürmektedir. Projeler şu an hazırlanıyor. TOKİ, Salihiye Mahallesi üst kısmında konut düşünüyor. Bu konu ile ilgili çalışmalar var. Ayrıca, çarşı merkezinden geçen eski DSİ kanalını açıp, etrafını güzel bir şekilde peyzaj yapmak istiyorlar. Atatürk Caddesi trafiğe kapalı geniş bir cadde olarak yine düşünülüyor. Bu projeler sanırım bir aya kadar sonuçlanacak. Ardından, TOKİ yetkileri gelip maliklerle birebir anlaşılacak. Bununla ilgili olarak ta Bakanlar Kurulu’ndan ‘Acele kamulaştırma kararı’ çıkartılacak. Belediye olarak biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bu kararı talep edeceğiz. Yine ilçemize yeni bir çarşı düşünüyorlar. Van yolu ve devamı olan Dalan caddesi genişlik olarak 25 metreye çıkartacaklar. Kışla Caddesi de aynı şekilde 25 metreye çıkartılacak. Çınarlı Caddesi’nde bir genişleme olacak. iki adet Güney Çevre Yolu planlanıyor.. NATO yolunda belirsizlik halen söz konusu. İlgili Bakanlıkla temaslarımız devam ediyor. Bu olmazsa belediye imkanlarıyla kısım kısım bu yolu da açmayı planlıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA