Serbest Bölgede Ticaret Hacmi ve İstihdam Nisan’da Arttı

Mersin Serbest Bölgesi’nde, bu yılın Nisan ayında hem ticaret hacmi hem istihdam arttı.

Serbest bölgenin Nisan ayı ticaret hacmi 318 milyon dolar olarak gerçekleşirken, yılın ilk 4 ayındaki ticaret hacmi ise 1 milyar 265 milyon dolara ulaştı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Nisan Bülteni’nden İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Mersin Serbest Bölgesi’ndeki ticaret hacmindeki gelişmeler aylık olarak incelendiğinde; 2012 yılının Şubat ve Mart aylarındaki azalış, Nisan ayında yerini artışa bıraktı. Bölgedeki ticaret hacmi Nisan ayında 318 milyon dolar olarak gerçekleşirken, yılın ilk 4 ayındaki ticaret hacmi de 1 milyar 265 milyon dolara ulaştı. Nisan ayındaki artışta, ticaret hacmi içerisinde önemli payı olan sanayi grubu ürünlerinde işlenmiş petrol ürünleri, kimya sanayi mamulleri; tarım grubu ürünlerinde ise meyveler ve sanayi bitkilerindeki artış etkili oldu.

Yılın ilk 4 aylık döneminde ticaret hacmindeki gelişmeler sektörel olarak değerlendirildiğinde de tarım sektörünün toplam ticaret hacmi içindeki payı yüzde 25’te kalırken, sanayi sektörünün payı yüzde 75 oldu. Söz konusu dönemde tarım, madencilik ve taşocakçılığı grubu ürünlerinde azalış, sanayi grubu ürünlerinin ticaretinde ise artış olduğu gözlendi.

Bölgedeki ticaretin ülkeler bazında dağılımına bakıldığında; ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan AB ülkeleri ticaret hacmi artış hızı yavaşlarken, İslam Ülkeleri ile Türkiye’nin ise yükseldiği görüldü.

Öte yandan, 2012 yılının Nisan ayı sonu itibariyle Mersin Serbest Bölgesi’nde, 129’u yabancı olmak üzere toplam 7 bin 674 kişi istihdam edilirken, 2011 yılı Nisan ayına göre istihdamda yüzde 19’luk artış oldu. Bölgede Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre firma sayısında da yüzde 2’lik artış kaydedilirken, 328’i yerli, 29’u yabancı ve 53’ü yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 410 firmanın faaliyette bulunduğu görüldü.

Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında ise yüzde 93’ünün Türkiye’den bölgeye, yüzde 7’sinin ise yurtdışından bölgeye yapıldığı gözlendi .
Kaynak: İHA