Milas’taki Konutların Buharla İsıtılması Projesi

Muğla’nın Milas ilçesindeki konutların Yeniköy Termik Santrali atık buharıyla ısıtılması projesiyle ilgili Milas Kaymakamlığı çalışma başlattı.

Milas’ta bulunan konutların, Yeniköy Termik Santrali’nin atık buharı ile ısıtılması projesinde ilk adım atıldı. Enerji ve Mekanik Tesisat Firması Delta Mühendislik Temsilcisi Fahri Firikçi, Fransız Dalkia Energia ve Saunier&Associes yetkilileri ile birlikte Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ve Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı ziyaret ederek projeye dair görüş alışverişinde bulundu.

Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Enerji ve Mekanik Tesisat Firması Delta Mühendislik Sahibi Fahri Firikçi, beraberinde Fransız Dalkia Energia ve Saunier&Associes yetkililerinden Proje Müdürü Cristina Valean, Enerji Uzmanı Jacky Deslantes ve tercüman Tijen Ketenboyar ile birlikte Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Açı ve Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı ziyaret ederek, düşünülen projeye dair görüş alışverişinde bulundu.

Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı’nın da katılımı ile Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın Makam Odası’nda bir araya gelen Firikçi ve beraberindekiler, ilçede düşünülen çalışma hakkında bilgi alarak, kendilerinin yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Ziyarette ilk olarak söz alan Proje Müdürü Cristina Valean; “Dünyanın değişik ülkelerinde konutların santrallerin ürettiği atık ısı ile ısıtılma projesini başarıyla uyguluyoruz. Bu konuda son olarak Elbistan’da bir çalışma yaptık. Şehrin, santrallerin ürettiği atık ısı ile ısıtılması için hazırladığımız projede sona geldik. Projemiz, 26 Haziran’da düzenlenen bir törenle ısıtılma projesi ve ısıtılma ağı bitmiş olarak Elbistan Belediyesine sunulacak. Belediyeye sunulan proje yine eş zamanlı olarak Enerji Bakanlığı’na da sunulacak. Bizim bu çalışmalarımıza Fransız hükümeti destek oluyor. Bizim için önemli olan insanlara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak” dedi.

Enerji ve Mekanik Tesisat Firması Delta Mühendislik Sahibi Fahri Firikçi, Elbistan’da tamamlayarak belediyeye sunacakları projenin TÜBİTAK tarafından onaylandığını söyledi.

Firikçi şunları kaydetti: “Projenin onaylanması demek Dünya Bankası ve dünya devlerinden her türlü desteğin alınması anlamına gelir. Aynı zamanda bu gelişme ile hükümetimizin ve devletimizin konut ısıtılmasında dışa olan bağımlılığının azaltılması demektedir. Cari açığın düşürülmesi, doğalgaz bağımlılığının azaltılması demektir. Ülkemizde termik santrallerin bulunduğu bölgelerde linyit kömürlerinden yani bizim yerli kaynaklarımızdan ısı elde edebilirsek onu kullanacağız. Bizim amacımız budur.”

“ONAY VERİLMESİ YETERLİ”
Firikçi sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’de çok sayıda projemiz var. Bu proje dünyada 872 büyük şehirde uygulanıyor. Münih, Kiev Moskova, Norveç’te birçok şehirde bu firmanın işletmesi var. Şehir ısıtmasında Dalkia ve Saunnier Associes firması son derece deneyimli bir firmadır. Elbistan’daki tamamladığımız projelerin uygulanması noktasında Türkiye ve Fransa Enerji Bakanları karşılıklı mutabakat yaptılar. EÜAŞ Genel Müdürlüğü bu proje için imza verdi. Elbistan Belediyesi imza verdi. Biz burada sizlere bir proje hazırlamak istiyoruz. Bu projenin hazırlanması aşamasında sizlerden herhangi bir maddi imkan beklemiyoruz. Bize bu iş için ilçemizde çalışabilirsiniz demeniz bizim için yeterli. Biz projemizi hazırlayıp, sizlere sunduktan sonra projenin detayları ve hayata geçirilmesi konusunda görüşmelerimizi o zaman yaparız” şeklinde konuştu.

Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, bu proje hakkında daha önce birkaç kez Fahri Firikçi ile görüştüklerini, projenin hayata geçirilmesi için artık bir adım atma zamanının geldiğini söyledi.

Bu projenin Milas için çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı; “Projeye ben şahıs olarak çok büyük bir önem veriyorum. Bu projenin Milas’ımızın geleceği için hayata geçmesini istiyorum” dedi.

Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat da ilçede uzun zamandır konuşulan projenin hayata geçirilmesini kendilerinin de çok istediğini belirterek; “Bu projeyi biz de çok önemsiyoruz. Şunu en başta söylemek isterim ki, az önce dile getirdiğiniz bu proje konusunda ilçenizde çalışma yapabilir miyiz, isteminize cevabımız elbette ki ‘Evet yapabilirsiniz’dir. Ben bu görüşmeyi bir ön görüşme olarak kabul ediyor, önümüzdeki günlerde belediyemizin yetkili birimlerinin amirlerinin de katıldığı bir toplantıda sizlerle bir araya gelmek istiyorum” dedi.

İlçedeki atık çöplerin geri kazanımı ve atık çöplerden enerji elde edilmesi gibi konularda da çalışmaların yapılabileceğinin dele getiriliği toplantıda ilerleyen günlerde yeniden bir araya gelinmesine karar verildi.

Daha sonra Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı’nın makamına geçen heyet, burada projeyle ilgili sunum yaptı.

Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Milas’ın özellikle kış aylarında çok büyük bir hava kirliliği yaşadığına dikkat çekerek, bu sorundan kurtulmak adına bu projeye ellerinden gelen tüm imkanları kullanarak destek olacaklarını söyledi.

Fahri Firikçi başkanlığındaki heyet daha sonra Yeniköy Termik Santrali’ne geçerek, burada Yeniköy Termik Santrali Genel Müdür Yardımcısı Serdar Toprak’la görüştüler. İşletme Şefi Recep Çıtlak’ın da hazır bulunduğu toplantıda heyet, Genel Müdür Yardımcısı Toprak’tan santraldeki sıcak su konusunda bilgiler aldı .
Kaynak: İHA