Din Görevlilerine Çocuk Psikolojisi Eğitimi

Din görevlilerine çocuk psikolojisi eğitimi veren Psikolog Gürdal Görhan, çocuklarla iletişim kurmanın ve çocukların gelişim özelliklerini bilmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde görevli Psikolog Gürdal Görhan, Çukurova Müftülüğünde kuran kursu öğreticileri ve din görevlilerine çocuk psikolojisi eğitimi verdi. Çocuklarla ve ailelerle nasıl iletilişim kurulması gerektiğini ve çocuklar için riskli durumları da anlatan Psikolog Gürdal Görhan, "Yaz tatili nedeniyle çocuklar eğitim için sizlerle daha çok karşılaşacaktır. Çocukla iletişim kurmak ve çocukların gelişim özelliklerini bilmek önemlidir. Aynı zamanda sizler ailelere de çocuklarla ilgili yardımcı olabilecek pozisyondasınız. Her çocuğun mutlu olabilmesinin ön koşullarından birisi mutlu bir ailede yaşamasıdır" dedi.

Evlilik sorunlarının olduğu, karı kocanın sürekli tartıştığı, birbirini ihmal ettiği bir ailede çocuğun da mutsuz olacağını belirten Görhan şunları söyledi: "Bu nedenle çocuğu tanımak kişilik özelliklerini bilmek, hangi yaşta hangi gelişim özelliklerine sahip olduğunu öğrenmek gerekir. Çocukla iletişime giren yetişkinlerin en belirgin hatalarından birisi, ‘bu nasılsa çocuk beni anlamaz’ diye düşünmesidir. Halbuki bugün biliniyor ki, çocuklarla iletişim doğmadan başlıyor. Çocukla iletişimde ona ayrı bir kişi olduğunu, değerli olduğunu hissettirmek, saygılı ve samimi olmanın önemi büyüktür.

Çocukla empati kurmak ben senin yerinde olsaydım şöyle yapardım demek değildir. Empati kurmak duygudaşlıktır. Yani duygusunu anlamaya çalışmaktır. ‘Bu durumda olsaydım ben ne hissederdim acaba’yı düşünmektir. Olumsuz davranışları yok etmenin en güzel yollarından biriside o davranışı görmezden gelirken, çocuğun yaptığı olumlu davranışları ödüllendirmektir. Ödül maddi olmak zorunda değildir. Çocuğu yaptıklarından sonra takdir etmek çocuğun özgüvenini yükseltecektir. Çocuk eğitiminde ceza çok tercih edilmeyen bir yoldur. Özellikle fiziksel cezalarla birlikte sözel şiddet içeren cezalardan kaçınılmalıdır. Çocuğa hakaret, aşağılama, fiziksel özellikleriyle alay etme şiddet içerir.

En etkili yol, çocukla konuşarak hatasını görmesini sağlamak, eğer yaşı uygunsa alternatif çözümler üretmesine yardımcı olmaktır. Çocuklarla arkadaş olmak anne babanın işi değildir. Çocuklarla ebeveynler arasındaki ilişki kaliteli bir ‘anne-baba-çocuk ilişkisi’ olmalıdır.

Her gün ev içi paylaşım saatini ailelere önerin. Akşam belli saatler arasında televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarının kapatılarak aile üyelerinin birbirleriyle etkileşimde bulunması ev içi paylaşım saatidir. Bu saatlerde sadece birbirinize zaman ayırın. Böylece çocuğunuz ve eşiniz değerli olduğunu hissedebilecek, daha mutlu olacaktır. "
Kaynak: İHA