Arınç açıkladı: Evet bir uçağa daha saldırdılar

Bakanlar Kurulu Toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nin Cuma günü Akdeniz'de düşürdüğü Türk uçağına acil yardım için Türkiye'den bölgeye giden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait CASA tipi bir askeri uçağa da ateş açıldığını doğruladı. Arınç, Dışişleri ve Genelkurmay'ın devreye girmesiyle olayın sona erdiğini belirtti.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nun Türk uçağını düşürmesiyle olarak açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın yarın bir açıklama yapacağını belirten Arınç, Türkiye'nin uluslarası hukuk uyarınca ülkelerin açık denizler üzerinde bulunan hava sahasını serbestçe kullanma hakkına sahip olduğunu bildirdi. Arınç, Türk askeri uçağının düşürülmesinden sonra uluslararası hava sahasında gerçekleşen olay karşısında tüm haklarını saklı tuttuğunu kaydetti.


İşte Arınç'ın konuşmasından satırbaşları:

“SURİYE HAVA SAHASINI 5 KERE İHLAL ETTİ”

"Son dönemde Suriye hava unsurları 5 defa Türkiye hava sahasını ihlal etmişlerdir. Meseleler sulh ile çözülmüştür.

“KEŞİF UÇUŞU YAPILMIYORDU”

Düşürülen uçağımız bir keşif uçağıydı ancak o gün keşif görevinde değildi. Bölgedeki radarlarımızın test edilmesi konusunda görevliydi.

İddia edildiği gibi Suriye'ye karşı keşif uçuşu yapılıyor olsaydı uçağımıza başka uçaklarında eşlik ediyor olması gerekirdi.

“RADAR KAYITLARI TÜRKİYE’Yİ DOĞRULUYOR”

Radar kayıtları uçağın nerede vurulduğu konusunda Türkiye'nin tezini doğrulamaktadır.

Suriyelilerin uçağımızı kasıtlı olarak uluslararası hava sahasında hedef aldıklarına hiç bir kuşku yoktur.

“GEREKAN YAPILACAKTIR”

Suriye soğukkanlılıkla uluslararası hava sahasında tek başına seyreden, silahsız bir uçağımızı hedef alıp düşürmüştür. Bu hasımane eylem, tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Türkiye'nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir.

“PİLOTLARIMIZIN SURİYE'NİN ELİNDE OLDUĞUNA DAİR HİÇBİR BİLGİ DOĞRU DEĞİLDİR”

Pilotlarımızın Suriye tarafının veya bir üçüncü ülkenin elinde bulunduğuna dair hiçbir bilgi doğru değildir. Keşke öyle olsaydı, hayatta olduklarını bilir ve bir şekilde kendilerine ulaşırdık.

Sınır ötesi operasyona imkan sağlayan bir tezkerenin Meclis'e sevk edilmesinin söz konusu değil. Şu anda böyle bir kararımız yok, buna ihtiyacımız da yok. İhtiyacımız olduğu anda da Meclis'e herhangi bir yetki için müracaat edebiliriz

“KİMSEYLE SAVAŞMAK NİYETİNDE DEĞİLİZ”

Savaş çığırtkanlığı yapmak doğru değil. Gereken her şey hukuk çerçevesinde mutlaka yapılacaktır. Kimseyle savaşmak niyetinde değiliz. Böyle bir iddiamız da yok

“NATO’YA BAŞVURULDU”

Türkiye'nin 4. ve 5. maddeler kapsamında NATO'ya gerekli müracaatı yaptı. Hukuki meşruiyet içerisinde uluslararası hukukun bize tanıdığı bütün imkanları sonuna kadar kullanacağımızın elbette bilinmesi gerekir. Bunun içerisine meşru müdafaa da girer. Bunun içerisine mukabele-i bilmisil de girer. Bunun içerisine uluslararası hukukun mütecaviz devlete yöneltebileceği bütün müeyyideler de girer. Türkiye bu konuda hiç bir şeyi eksik bırakmayacaktır. Kamuoyu müsterih olsun

“BÜTÜN OLASILIKLAR DEĞERLENDİRİLİYOR”

”Suriye'nin bu saldırıyı neden gerçekleştirdiği tartışılıyor. Acaba Türkiye, Suriye'ye tek başına askeri müdahaleye mi yönlendiriliyor?” sorusuna Arınç "Bütün olasılıklar değerlendiriliyor. Öncelikle olayı kendi kamuoyumuza teknik olarak nasıl izah edebiliyorsak, dünyayı da aynı şekilde bilgilendirmeliyiz" diye cevap verdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi'nin sözlerinin sorulmasına üzerine Arınç şunları söyledi: Bin metreye kadar arama yapabilen iki gemi şuanda arama yapmaktadır. Suriye tarafının bir iki küçük katkısı dışında tüm faaliyetler Türkiye tarafından yürütülmektedir.

“BAŞKA BİR UÇAĞIMIZA ATEŞ AÇILDI”

“Özür ve tazminat Türkiye için yeterli olacak mıdır?”sorusuna Arınç "Bugün için şunu yapıyoruz yarın şuna yapacağız şeklinde bir açıklama yapmam mümkün değil. Ancak Suriye'de yaşanan olaylarla Türkiye'nin uçağının düşürülmesi birbirinden ayrı tutulmalıdır. Şüphesiz özür, tazminat belki de başka şeylerin talep edilmesi söz konusudur" dedi.

Arınç, ikinci bir uçağa saldırı gerçekleşip gerçekleşmediği sorusuna "İlk kurtarma çalışmaları sırasında İncirlik ve Malatya gibi en yakın üslerden dört helikopter, iki gemi ve bir de helikopter taşıyan bir gemimiz olay mahalline koşmuşlardır. Arkasından da bir CASA uçağı ve başka yardım ekipleri de yola çıkmıştır. Maalesef CASA uçağımıza yerden atış yapılmıştır. Olayın duyulması üzerine Dışişleri Bakanlığımız ve Genelkurmay Başkanlığımız Suriye yetkililerini aramış ve bu arayış üzerine de bu taciz derhal kesilmiştir. Kısa süreli CASA uçağını taciz eden böyle bir olaydan bahsedebiliriz" diye cevap verdi.