Girişimci Adayı Kadınlar Sertifikalarını Aldı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) KOSGEB ve SATSO Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğiyle sadece kadın girişimci adaylarına yönelik düzenlenen “İş Arama İş Kur” Girişimcilik Kursu tamamlandı.

3 hafta devam eden ve Eğitmen Barış Göker gözetiminde kadın girişimci adaylarının yoğun katılımı ile başarılı bir şekilde tamamlanan kursun, sertifika töreni SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tören, SATSO Genel Sekreteri Uğur Tın, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu, Kredi Garanti Fonu Sakarya Şube Müdürü Göksel Gülen, Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri ve kursiyerlerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan SATSO Genel Sekreteri Uğur Tın, kadın girişimciliğin ilimiz ekonomisi ve istihdamındaki önemine değinerek kadın girişimci sayısının artırılması için gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında kursiyerlere bilgi verdi. Tın, özellikle Kadın Girişimciler şirketlerini kurduktan sonra SATSO’ya üyelik başvurularında alınana üyelik giriş aidatının yüzde 50 indirimli olduğunun altını çizerek, “SATSO olarak girişimci adayı tüm bayanları destekliyoruz giriş aidatında yapılan indirim uygulaması da bünyemizde faaliyet gösteren Kadın Girişimciler Kurulu’nun önerisi ile özellikle meclis üyelerimiz tarafından meclis toplantımızda oy birliği ile kabul edilerek hayata geçirildi. Yönetim kademelerinde kadınların bulunmasını destekliyoruz. Onların farklı bakış açılarından faydalanmak önemli. Kadınların iş dünyasındaki titiz tutumları ve dikkatli çalışmaları onları aranan kişiler olarak ön plana çıkarıyor. SATSO Yönetim ve meclisinde toplam 3 olan bayan sayısının ilerleyen dönemlerde yükselmesini temenni ediyoruz.Bu vesile ile hepinizi tebrik ediyor, ilerleyen dönemlerde meclis üyelerimiz olarak aramızda görmeyi umut ediyorum” dedi.

SATSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu ise İş Arama İş Kur adıyla SATSO önderliğinde başlatılan girişimcilik eğitim programları hakkında bilgi vererek, “Bu defa sadece kadın girişimci adaylarına yönelik bir girişimcilik sertifika programı başlatarak Sakarya’da ilk olan örnek bir çalışmaya imza attık.Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bu doğrultuda, projesi olan kadın girişimci adaylarının 1 aylık eğitimle girişimcilik vasfı kazanmaları ve bunun akabinde KOSGEB tarafından maddi anlamda da desteklenmesini içeren program, gelir yaratacak fikirlerin desteklenerek gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Hayat vazgeçmeyenleri sever diye bir söz var, haydi kadınlar elinizin hamuruyla iş kurun” diye konuştu

Hacıeyüpoğlu kadın istihdamının da önemine değinerek, “Üretebilmek, tükettiğinden fazla üretebilmek çok önemli. Evinde turşusunu yapan, fasulyesini pişiren sütünden tereyağı üreten kadın bugün beton duvarlar arasında sadece o tereyağını tüketiyor. Kadının tekrar üretebilir duruma getirmek çok önemli. Türk kadını toplumda çok önemli yükleri sırtlamıştır ve üzerine düşen sorumlulukları da sonuna kadar taşımıştır“Üreten Kadın Mutludur, Mutlu Kadın, Mutlu Toplumdur” dedi.

Kurul’un, finansal açıdan girişimci adayı kadınların desteklenmesi yönündeki faaliyetlerinden de söz eden Hacıeyüpoğlu, “Türkiye Finans Katılım Bankası ve Kadın Girişimciler Kurulu arasında imzalanan kredi protokolü gereği kadın girişimciler, ticari kredi kolaylığından yararlanabilecek. Kadınlara finansal destek anlamında gerçekleştirilen ve Türkiye’de bir ilk olan bu destek paketi uygulaması diğer illerimize de örnek oldu. Hatta bu uygulamanın özel bankalarda olduğu gibi devlet bankaları aracılığı ile yapılması yönünde çalışmalarımız var ve en kısa zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.

Kredi Garanti Fonu Sakarya Şube Müdürü Göksel Gülen ise, “Kredi Garanti Fonunun garantörlük çalışmaları hakkında kursiyerlere bilgi verdi. Gülen, “KGF, küçük ve orta ölçekli işletmeler için sağladığı kefaletle bu işletmelere destek vermekte, yatırımlarının ve işletmelerinin finansmanında banka kredisi kullanmalarını mümkün hale getirmektedir.KGF, Kobilere verdiği kefalet ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlamakta, uzun vadeli ve uygun maliyetli kredilerden küçük işletmelerin de yararlanmasını mümkün hale getirmektedir. Bu sayede girişimcilik teşvik edilmekte, KOBİ'ler lehine ek bir kredilendirme yaratılarak ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkı sağlanmaktadır. KGF kefaletlerinde genç ve kadın girişimciliğin geliştirilmesi temel amaçtır. Yenilikçi yatırımların gerçekleştirilmesi, ileri teknoloji içeren küçük girişimler, ihracatın desteklenmesi, istihdam artışı sağlayacak yatırımlar ve bölgesel kalkınma amaçlı yatırımlar KGF kefaletlerinde öncelikli olarak değerlendirilen konulardır” dedi.

Gülen, Kadın Girişimcilere yönelik olarak Kredi Garanti Fonu ve devlet bankaları arasında kredi kullanımı kolaylaştırmaya yönelik proje çalışmalarının da Kadın Girişimciler Kurulu önerisi ile başladığını ve olumlu yönde sonuçlanacağını ümit ettiklerini ifade etti.

Kaynak: İHA