Bursa'da ''Çam Kese'' Böceğiyle Biyolojik Mücadele

Bursa'da ''çam kese'' böceğiyle biyolojik mücadele yapıldığı bildirildi.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Karacabey ilçesine bağlı Şubaşı köyünde, bir kahvehanede vatandaşlara orman zararlıları ve mücadele çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Meşe ağaçlarına zarar veren böceklerden şikayet eden köylülere ''Terminatör'' olarak tabir edilen ''Calosoma Sycophanta'' türü böceği tanıtan Coşkun, şunları kaydetti:

''Laboratuvarımızda 2007 yılından beri Calosoma Sycophanta üretilmekte, 2012 yılında şu ana kadar 20 bin 300 Calosoma Sycophanta böceği üretilerek çam kese böceğinin olduğu alanlara bırakıldı. Halen mevcut 2-3 bin Calosoma Sycophanta, Lymantria Dispar ve Euproctis Chrysorrhoea kelebek zararlılarına karşı araziye bırakılacak. Laboratuvarımızda 2009 yılından itibaren kabuk böceğine karşı Thamus Formucasus böcek üretiliyor. Bu sene de üretim devam etmekte. Kabuk böceğine karşı geçen senelerde olduğu gibi bu sene de bin 200 adet kuş yuvası böcek olan alanlarda asıldı. Ayrıca feromon tuzakları da asılarak zararlı böceklerin yoğun olduğu sahalarda böcek sayısının doğal sınırlara çekilmesine çalışılıyor. Asılan kuş yuvası ve feromon tuzaklarının korunması bu maksatla önem kazanıyor.''

Muhabir : Karacabey / Tarık Üzgün

Yayıncı : Haluk Yüksel
Kaynak: AA