Bursa'dan Kazakistan'a Çıkartma


Kazakistan’ın başkenti Astana’da temaslarda bulunan Bursa Valisi Şahabettin Harput başkanlığındaki heyet , NurOrda Uluslararası Kazak-Türk Lisesi’ni ziyaret etti.

Kazakistan’a Özkemen Valisi Berdibek Saparbayev’in davetlisi olarak gelen Bursa heyeti, bu ülkedeki temaslarına söz konusu okulu ziyaret ederek başladı.

Heyete okul ziyaretinde; Kazak-Türk Eğitim Vakfı(KATEV) Astana Müdürü Sadrettin Çalik ve okul müdürü Orhan Öztomsuk brifing verdi. Okulların iki ülke ilişkilerinde önemli bir köprü vazifesi yaptığını kaydeden Harput,”Bu okullarda okuyan öğrencilerin ya da ailelerinin kalbinde Türkiye'ye karşı bir sevgi, alaka oluşturabiliyorsak, ne mutlu bize''dedi.

Okul ziyaretinin ardından Astana Valise İmangali Tasmagambetov ile bir araya gelen Harput, iki ülke arasında yıllardır süregelen dostluk ilişkilerinin ekonomik işbirliğine dönmesi gerektiğini vurguladı. Devlet büyüklerinin karşılıklı ziyaretleri ile iki ülke ilişkilerinin en üst seviyeye ulaştığını belirten Harput, valiler olarak kendilerine büyük görevler düştüğünü, bu gelinen noktayı ekonomik ve ticari işbirlikleriyle güçlendirmek gerektiğini kaydetti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Ekim ayında Türkiye’ye gideceğini hatırlatan Astana valisi İmangali Tasmagambetov, bu ziyaret öncesinde Bursalı işadamlarını Kazakistan’a davet etti.
Kazakistan’a yatırım yapacak işdamlarına başta arsa olmak üzere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydeden Tasmagambetov, Kazakistan’ın Rusya ve Belarus ile yaptığı Gümrük Birliği’nin yatırımcılara 200 milyonluk bir pazara çıkma imkanı vereceğini söyledi.

Bursa heyetine temasları sırasında Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği Müsteşarı Ahmet Cemil Miroğlu, Astana Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Bilal Yeşiltaş ve Eğitim Müşaviri Kadir Çetin eşlik etti.