Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'ye Uluslararası Anma Sempozyumu

"Uluslararası Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu"nun finalinin, 23 Haziran 2012'de Malatya’nın Darende ilçesinde kapsamlı bir törenle gerçekleştirileceği bildirildi.

Hulusi Efendi Vakfı tarafından organize edilen 'Gül ve Gönül Medeniyeti' temasıyla gerçekleştirilmekte olan sempozyum ile Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'yi anma etkinliklerine değişik ülkelerden ve Türkiye’nin dört bir yanından kalabalık bir topluluğun katılımı bekleniyor.

Sempozyumda; İngiltere, Pakistan, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Özbekistan, Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde görev yapan ilim adamlarının, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yle alakalı hazırladıkları akademik çalışmaların sunumunu yapacakları kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Fatih Sultan Mehmed’in hocası olan Akşemseddin’i Hacı Bayramı Veli, onu da Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri yetiştirmiştir denilerek, "Çağ açıp kapatan tarihi fethin manevi mimarlarından birisi de Somuncu Baba’dır. Yazdığı şiirleri, muhteşem divanı ve tasavvufi yönüyle gönülleri fetheden isimlerden birisi de 1990 yılında vefat eden Osman Hulusi Efendi’dir. Peygamberimizin neslinden gelmesinin yanı sıra Somuncu Baba’nın torunu olan Hulusi Efendi, hayatında insanlığa hizmeti şiar edinmiş, eğitim, sağlık ve sosyal alanda toplumumuza önemli çalışmalar kazandırmış, her geçen gün yükselen bir gönül medeniyetini kurmuştur" ifadelerine yer verildi.

23 Haziran 2012 Cumartesi günü sabah 09.00’da Somuncu Baba Camii önünde dua ve anma merasimi yapılacağının duyurulduğu programda; Mısır’dan gelen Hafız Hüseyin Türkan’ın Kur’an ziyafeti sunacağı, Grup Dergah’ın da ilahiler okuyacağı bildirildi.

Aynı gün saat 17.00’de kapalı spor salonunda sempozyum programının başlayacağı, ardından Tarihi Türk Tasavvuf Musikisi Korosu ile Ahmet Özhan konserinin yer alacağı belirtildi .
Kaynak: İHA